Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС реши да работи за деескалация в Близкия изток

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на страните-членки на ЕС дадоха категоричен мандат на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел за постигане на деескалация в Близкия Изток.

„Министрите ми дадоха силен мандат, за да осъществя необходимите дипломатически усилия с всички страни, в т.ч. и Иран, за да се стигне до деескалация в региона, в подкрепа на политическия диалог и за прокарване на политическо регионално решение“, каза той. 

Не може да се допусне още една война в Ирак, защото това рискува да се осуетят усилия за стабилизация, продължили години, каза още той.

Борел подчерта, че ядреното споразумение с Иран трябва да се запази, тъй като благодарение именно на него Иран не е ядрена сила.

На въпрос дали Иран имат вина за падането на украинския самолет край Техеран, той отговори:

„Всички хипотези са отворени, в момента се води разследване и разследващите си вършат работата. Знаем, че някои лидери прокарват идеята за такъв инцидент, но аз не знам. Би било твърде безотговорно от моя страна да прокарвам версии по толкова чувствителна тема, без да разполагам с конкретна информация“. 

Борел предупреди, че ситуацията в Либия може да излезе от контрол.

„Там се прехвърлят бойци на "Ислямска държава" от Сирия и Судан, има над 700 хиляди мигранти, а натам се насочват и нови играчи като Русия и Турция, което може да промени цялата ситуация, подчерта Борел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.  Димитров беше задържан преди десетина дни заедно с..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.   Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП...

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска защита евакуираха детски градини, училище и пациентите от военната болница към базата. Не се допуска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57