Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна вечер за изграждане на паметник на Невена Коканова в Дупница

Снимка: архив БТА

Сдружение "Паметник на Невена Коканова в Дупница" организира благотворителна вечер в София за събиране на средства за изграждането на паметна композиция на актрисата в родния й град.

Кампанията за осигуряване на средства е от близо година. Досега са събрани около 4 300 лева.

Благотворителната вечер е на 15 януари в галерия "Лампион" в София.

Очаква се да се съберат дупничани, които живеят в столицата и всички, желаещи да подпомогнат инициативата.

Ще бъде представен календар с портрета на Невена Коканова, рисуван от български художници.

Календар с портрета на Невена Коканова, рисуван от български художници

Отпечатан е за целта на каузата с благотворителна цена от 15 лева, а ако се дари сума над 20 лева, тя ще бъде включена в дарителската книга на кампанията, поясниха организаторите.

До края на месеца такава вечер ще бъде организирана и в Дупница.

От сдружението "Паметник на Невена Коканова" в Дупница коментират, че се надяват до края на тази година да бъдат събрани поне наполовина от необходимите около 30 хил. лева за композицията и да поръчат изготвянето на проект.

Същевременно трябва да внесат в общината предложение за определяне на най-подходящия терен на паметника "Невена Коканова".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър отчитат ръст на потребителските цени

В Кипър през юли се отбелязва нов значителен ръст на потребителските цени, най-вече при селскостопанските продукти и летните почивки, показват обявените от Статистическата служба в четвъртък данни. Инфлацията през месеца е 2,1%. Цените на основните стоки продължават да бъдат много високи за семейните бюджети и разходите за живот остават проблем за..

публикувано на 02.08.24 в 04:37
Семейството на Алсу Курмашева: съпругът Павел Буторин (отзад), дъщерята Мириам Буторин (отдясно) и дъщерята Биби Буторин (отляво) се прегръщат, докато слушат изказването на президента на САЩ Джо Байдън относно размяната.

Западът и Русия си размениха 24 затворници

24 затворници си размениха днес Западът и Русия. Москва получи и две непълнолетни лица. Освободените от Русия американски затворници са осъдените на по 16 години затвор за шпионаж кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън, както и журналистката от Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева, която..

публикувано на 01.08.24 в 21:12

Разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България

И трите големи горски пожара в Югозападна България се разрастват. Обстановката се усложнява.  В Малешевската планина се разгоряха нови огнища, продължава да върлува и стихията в Пирин. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина Пожарът в планината Славянка също се е..

публикувано на 01.08.24 в 21:08

Пожарът между Панагюрище и селата Баня и Оборище не е напълно локализиран

Пожарът между  Панагюрище и близките  села Баня и Оборище  все още не е напълно локализиран.  В момента е мобилизиран целият състав на противопожарните екипи от областта. В гасенето участват служители на горските стопанства и много доброволци. Няма опасност за населените места в близост до пожара, съобщава кореспондентът на БНР в региона...

публикувано на 01.08.24 в 21:01
Служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Ресорното министерство има готовност да внесе в МС предложението за създаване на Гаранционен фонд в туризма

До два месеца Министерството на туризма ще има готовност да внесе в Министерския съвет предложение за промени в Закона за туризма, свързано със създаването на Гаранционен фонд в туризма. Той се отнася до потребителската защита. Това съобщи ресорният министър Евтим Милошев по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по туризъм...

публикувано на 01.08.24 в 20:26

Костадинов: 42% от територията на страната е демографска пустиня

40% от територията на страната е демографска пустиня заради драстичното обезлюдяване. Това беше обявено от парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството, която заседава изнесено в най-малката община в България – Трекляно, с население около 300 жители в 19 села.  С уговорката, че комисията не взема решения, но се опитва..

публикувано на 01.08.24 в 20:18
Самолети, за които се смята, че превозват затворници, идващи от Русия, пристигат на летището в Анкара, 1 август 2024 г.

Байдън за размяната на затворници с Русия: Изключително дипломатическо постижение

Изключително дипломатическо постижение - т ака президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече осъществената днес най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война. От Белия дом обаче заявиха, че Вашингтон няма да промени политиката си по отношение на руската агресия в Украйна.  Американските власти..

публикувано на 01.08.24 в 20:02