Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Столичната лекарска колегия

Подготвят алгоритъм за добра практика с цел по-малко лекарски грешки

Снимка: Александровска болница

Лекарските грешки у нас са 8.5% - това сочат последните данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Няма обаче регистър на грешките.

Специална юридическа структура към Българския лекарски съюз ще подпомага лекарите при тяхната защита в случаи на нарушения. Това обяви пред „Хоризонт“ д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на БЛС.

Лекарите да могат да наказват финансово колегите си за нарушения, преди да се стигне до прокуратурата и следствието, за това настояват още от съсловната организация. Темата беше обсъдена на семинар "Безопасността на пациентите и медицинските грешки". 

Нашият мозък прави всекидневно 8 грешки, посочва проф. Владимир Овчаров, преподавател в Медицинския университет в София. В ежедневната си практика лекарите взимат много решения, поставяйки диагнози и предписвайки лечения.

„Според последните изследвания на невронауката вземащият решение не е напълно отговорен в широкия смисъл на думата. Според изследвания на института „Макс Планк“ във Франкфурт на Майн мозъчната активност при решенията може да бъде кодирана, до 10 секунди преди да кажем диагнозата, тя вече стои там. Експериментите показват, че ние не сме „свободни“ да направим решението, което вече е направено несъзнателно от невроналните кръгове на нашия мозък. Грешката е станала“, подчертава специалистът.

Проф. Овчаров говори за култура на безопасността, която би помогнала да се избягват грешките. „Преди години си спомням, като млад асистент, в Александровска болница имаше клинико-патолотични срещи, на които се изучаваха и разглеждаха всички допуснати грешки - от клинициста до патолога. Не е срамота да кажеш, че си направил грешка.“

Терминът лекарска грешка може да се употребява от медиите едва при наличие на съдебно решение, изтъква председателят на Столичната колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев. 

„По същата логика може във всяка една специалност – бояджийска грешка, има ли такава в правния мир – няма. Можем да кажем несполучлив ход на лечението или несполучлив резултат от решението. Но този човек, на втория ден, да го обвиниш, че е сгрешил - той 30 години е градил практиката си като лекар - дори след три дни да се разбере, че не е сгрешил, вече не можем да върнем нещата назад. В обществото, в съзнанието на отделния човек остава, че този лекар е сгрешил.“

Съсловната организация има предложения за по-обективно представяне на информацията при съмнения за извършено нарушение от лекар. Столичната лекарска колегия ще оказва финансово подсигурена юридическа помощ на колега при възникнал инцидент. Има идея за финансово наказание още преди да се стигне до разследване, с цел да се ограничат бъдещите възможности за грешки. Според Асен Меджидиев е "още по-тъжно", когато колеги се изказват по адрес на колега след огласени в медиите спорни случаи.

До средата на годината се очаква да са готови и правила за добра медицинска практика, които да бъдат за лекаря алгоритъм за защита и предпазване от грешки. 

„И ако той изпълни по един алгоритъм всичко, както е заложено и не е „стъпил накриво“, той не е виновен, че един пациент е умрял. И ние го изстрадваме много тежко, когато загубим пациент или когато е неуспешно лечението. А когато ни осъдят неправилно – какво се случваше при педиатрите – тях ги е страх да лекуват в момента, да не сгрешат“, коментира Меджидиев.

Не са малко делата срещу лекари у нас. Много от тях са заради липса или не докрай разяснено информирано съгласие, уточнява адвокат Иван Сотиров, който признава, че е заставал "и от двете страни на барикадата" и е защитавал както лекари, така и пациенти.

"Лекарската грешка би трябвало да е непредпазливост, немарливост, лекомисленост, своеволие, на моменти и некомпетентност, но нашият наказателен закон е предвидил, че такава наказателна отговорност може да се носи само за непредпазливи деяния. Няма умишлена лекарска грешка."
Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петьо Бошнаков: В последните 20 години сектор лозарство бавно и сигурно замира

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава субсидия, каквато получава и един декар пасище и никакви други възможности . Това каза в интервю за БНР Петьо Бошнаков, председател на новосъздаденото Националното сдружение на българските лозари. Бошнаков определя състоянието на секторите лозарство и винарство като тежко...

публикувано на 16.06.21 в 10:54

Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си

"142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за болни и възрастни хора по програмата "Развитие на човешките ресурси" и чрез "Патронажна грижа +" и малко над 10 хиляди лица се подкрепят в домашна среда“, каза пред БНР Веселина Ботева, директор на дирекция "Социални дейности" в община Пловдив и заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 15.06.21 в 11:43

Димитър Куманов: Много от малките язовири са екобомба със закъснител

Стратегията на държавата за малките язовири е дълбоко погрешна, каза в интервю за БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”. Според него голяма част от тези малки язовири трябва да бъдат изведени от експлоатация . „Всичките са строени при социализма, но предназначението им е било основно към ТКЗС-та, да се правят..

публикувано на 15.06.21 в 09:51
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на българския преход

Методът и схемата „имам човек някъде си“ – това се крие в подаръчната торбичка на българската политика. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. „В торбичката на българския преход и на българската политика се крие съмнението, че винаги има и друг начин. И този начин не е онзи,..

публикувано на 15.06.21 в 08:26

Радев за записа с Пламен Узунов: Ченгеджийски похват

Президентът Румен Радев определи случая със съветника му Пламен Узунов като "ченгеджийски похват". След срещата на върха на НАТО в Брюксел държавният глава бе помолен да коментира записа, в който Узунов прибира плик с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков.  Радев заяви, че не е укоримо негов съветник да се среща с бивш..

обновено на 14.06.21 в 21:00
Стела Балтова

Стела Балтова: Не е задължително работодателите да ваксинират персонала си

Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнеса .  Това посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в позиция. Организацията смята, че е н еобходимо е удължаване на срока на действие на мярката 60/40 в туризма поне до края на септември Министърът на туризма..

обновено на 14.06.21 в 17:31

Проф. Калинов: Най-важно е кой и как ще извърши одита на машините за гласуване

" Първият проблем е с доставката, вторият ще е с цената им, тя е неоправдано висока, а третият ще е със самото гласуване".  Този коментар във връзка с машинното гласуване на предстоящите избори на 11 юли направи пред БНР проф. Красимир Калинов, преподавател по математика в НБУ, бивш член на ЦИК. Според него няма посочен максимален срок на гласуване за..

публикувано на 14.06.21 в 16:31