Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наука и музика

Теодосий Спасов ще записва музика на Антарктида

Музикантът замисля документални записи на кавал и китара насред ледената пустош

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна изграждането на новата българска научна лаборатория на Антарктика. Бъдещата научна лаборатория ще е само на около 200 метра от основната сграда на българската база. През ноември и декември миналата година екип от 11 полярници се включи в поредната експедиция там, като задачата им бе именно изграждането на бъдещата научна лаборатория. Миналият понеделник се отправи на път и друга група от 28-та национална антарктическа експедиция.

Проектът за лабораторията на Антарктида е направен от българка - архитект, която от около една години и половина живее в Чили. Българският екип разчита на експертите от Чили и Аржентина за транспортирането на материалите. "Но проектът си е изцяло български - и конструкторите, и ВиК. Всички специалисти са българи от един екип. Това се прави от един екип", поясни за "Хоризонт" проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

Музикант сред учените

Антарктида е континент преди всичко за наука, но творците - писатели, художници, музиканти могат да придадат друга атмосфера на Ледения континент, убеден е ученият.

"И затова тази година моята група е включила за пръв път музиканти и то не какви да е музиканти, а един музикант, който е много български - световноизвестен, но в същото време той свири на един много български инструмент- кавал. Така че българска музика ще звучи на Ледения континент от един виртуоз", допълни проф. Пимпирев.

Музикантът Теодосий Спасов ще отпътува на 20 януари. Той планира да запише диск на Антарктида. Поканата дошла от Христо Пимпирев. В екипа ще се включи и китаристът Кристиян Цвятков.

Китара и кавал

"Обикновено моите албуми, които правя, са понякога самостоятелни, понякога ги споделям с човек, който ми прави впечатление, мой съвременник. Предишният ми албум беше с Иван Шопов, сега издадох театрална и филмова музика, на Коледа се появи - "Звуци от дълбоките води". И сега трябва да споделя следващия диск с Кристиян Цвятков", сподели Теодосий Спасов.

Музикантът ще записва музика на различни места по време на далечното пътуване. при завръщането си планира и студийни записи.

"При всички случаи ще има записи, пиеси записани там, на място. Взех си един зуум - звукозаписно устройство, което прави прекрасни документални записи и така китара и кавал ще записваме на различни места", каза музикантът.

Пътуването и престоят на Теодосий Спасов на Антарктида ще продължат един месец. Музикантът е творил и на други екстремни места.

Спомен за Еверест

"Аз преди доста години - 1996 година, бях на една експедиция към Еверест заедно с Коцето, Дони, Николай Иванов, Марина Великова и от там Християн Гайдаров записа музиката и излезе диск. RFI - френското радио го издаде. Целият албум беше записан по време на пътуването със звуци от природата, от шерпи някои песни изпети, наши изпълнения, родени композиции там, на място. Беше много въздействащо“, спомня си Спасов.

На Антарктида има около 40 звуци, типични за района.

"Трябва да е музика, която е родена под въздействието на това пътуване и престой, като не е ограничена жанрово. С похватите на съвременната музика, която включва и фолклор, и класическа, европейска стилистика, и джаз, и поп, каквото усетим. Само трябва да уловим основните нишки и идеи, които да бъдат уникални за този диск. Нещо, което да не сме го правили преди това тръгване", сподели Теодосий Спасов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.