Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България пое нов дълг от 200 милиона лева под формата на 5-годишни ДЦК

За първи път е постигната отрицателна доходност по 5-годишни облигации

Снимка: Ани Петрова, БНР

Министерството на финансите пое нов дълг за 200 милиона лева чрез емисия от 5-годишни облигации. Среднопретеглената доходност е минус 0,11 на сто. За първи път се постига отрицателна доходност при 5-годишни облигации.

Това е много благоприятно за държавата, като експертите не изключват скоро да има още дългови емисии, с които да се рефинансират стари задължения.

Общият размер на подадените поръчки достигна 497,25 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,49 пункта. Разпределението на одобреното количество ДЦК по видове инвеститори показва водещо участие от страна на банките, които придобиха 64% от обема на новата емисия, следвани от застрахователните дружества с 26,5% и пенсионните фондове с 9,5%.

Това е първата дългова емисия за годината, която обикновено се счита и за тестова за пазара.

В бюджета е записано, че новият дълг за годината може да достигне 2 милиарда и 200 милиона лева, като не е изключено и излизане на външните пазари.

Бюджет 2020 е планиран с балансирано салдо, но прогнозните данни за 2019-а са хазната да е на минус от повече от един милиард и 100 милиона лева.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.