Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите празнуват Василица

Студенти от ромската общност отбелязват Василица със спомен за миналото и поглед в бъдещето
Снимка: Здравка Маслянкова

На Василица ромите отбелязват началото на новата година. Празникът е свързан с легендата за Банго Васил, който се явява спасител на ромите с изграждането на мост, разрушен от дявола, за да могат те да преминат отвъд реката. 

Ромите честват Василица три дни. На трапезата се слагат сварен петел, сарми, баница с късмети и питка. Главата на фамилията хвърля ориз и жито, които децата събират за късмет, а след това сурвакат.

Традициите не са това, което бяха, така е и с Василица или ромската Нова година. Десетина млади роми студенти във Велико Търново се събраха, за да отбележат празника с благодарност към миналото си и традициите, но и с поглед към бъдещето и промяната, към която са се запътили.

„Приготвила съм празничен хляб, баклава, сарми, за да имаме семеен мир, пълнени чушки за радост и щастие, сварена гъска, за да бъдат благословени животните, ориз, за да набъбва богатството и плодородието, баница с късмети. Нека даде Господ много здраве, пари" - така изглежда част от ритуала.

Василица днес е щастлив детски спомен за младите роми, които празнуват разделени от семействата си, разказва 29-годишната студентка по музика Елена Христова от град Левски.

„Това ми беше един от най-любимите празници, винаги го чаках с нетърпение, защото знаех, че ще има подаръци, ще има пари и всяка година си събирах пари, всяка година си купувах телевизионна игра", спомня си Елена.

23-годишният Илия Лилов от Плевен учи право във Великотърновския университет. Споделя, че е имал проблеми с етническия си произход, но признава, че ромите не са готови да излязат от гетото. Бъдещият юрист почита Василица, но не приема всичко от традицията.

„Малко са варварски, защото първата традиция, която зная аз, която я правим още у нас, е да се коли петел. За мен това е варварско и гледам колкото се може повече хора да не го правят вече", допълва Илия Лилов.

Към сбъдването на детската си мечта да стане учител се е устремил 23-годишният Ташо Кирилов от Монтана. Активист е в ромски организации, а във Велико Търново е студент по българска филология. „Вярвам, че ако завърша и се реализирам успешно като учител,  ще мога да помагам на учениците също и от моя етнос“.

На места традициите за Василица се изгубват, защото ромското общество се модернизира, коментира студентът.

"Примерно ако преди 10 години е имало брак между малолетни, те са били на около 14 години, сега забелязвам, поне в моя роден град Монтана, браковете основно се сключват между младежи, които са на 18-19 години. Това е хубавото и поради тази причина се модернизира ромското общество, което го кара да не бъде толкова консервативно, колкото преди."

И за да е жива традицията, на Василица над 300 деца от различните етноси от 37 български училища от мрежата на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ ще сурвакат в Президентството, Народното събрание, Министерския съвет и посолства. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33