Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън иска да отслабне, но не и да пости

Британският премиер е убеден, че ще има търговска сделка с ЕС до края на годината

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма съмнение, че търговска сделка с ЕС ще бъде постигната до края на годината.

В първото му интервю на Даунинг стрийт, откакто стана премиер Борис Джонсън отговори на широк кръг въпроси за Би Би Си, сред които за кризата около Иран и кралското семейство, както и на някои лични въпроси, включително, че иска да отслабне.

Борис Джонсън заяви, че важното в момента е, че на 31 януари Обединеното кралство ще излезе от ЕС. Но запитан от интервюиращия колко е вероятно постигането на всеобхватна търговска сделка до края на преходния период до края на годината - в процентно изражение, премиерът отговори:

„Мисля, че е много вероятно, не мога да ви дам процент. Но изключително вероятно, какво ще кажете за това. „Епично вероятно“!

И все пак той посочи, че сделката с ЕС може да не бъде договорена навреме, тъй като "винаги трябва да правите бюджет за евентуален пълен провал на здравия разум".

През миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че ще бъде "по принцип невъзможно" ЕС и Обединеното кралство да постигнат всеобхватно споразумение за свободна търговия след Брекзит на 31-ви януари в толкова кратък срок от 11 месеца до 31-ви декември 2020 година.

За кризата с Иран

По въпроса за кризата около Иран Борис Джонсън заяви, че международното ядрено споразумение с Техеран може да бъде заменено със сделка, договорена от американския президент Доналд Тръмп и да се продължи напред.

Британският премиер заяви, че Иран трябва да бъде спрян да разработва ядрени оръжия и посочи, че ако няма споразумение относно одобрения през 2015 година Съвместен цялостен план за действие (JCPOA, по-известен като Иранското ядрено споразумение), Западът трябва да работи съвместно върху неговото заместване с нова сделка.

Той също така отбеляза, че не иска западните сили да влизат във военен конфликт с Иран, като добави, че най-важното е напрежението в Близкия изток да се успокои.

Джонсън не смята, че е трябвало да бъде информиран за действията на американците при убийството на генерал Касем Солеймани, защото това не е операция с участието на британците.

Коментирайки възможните последици след погрешната ракетна атака на Иран спрямо украинския самолет, Джонсън заяви, че се радва, че Техеран е поел отговорността и че няма да се предприемат действия за по-нататъшно ескалиране на напрежението в региона.

Фен на кралското семейство

Що се отнася до кралското семейство, Борис Джонсън каза, че е негов голям фен и е убеден, че то ще намери най-доброто решение по повод на желанието на принц Хари и Меган Маркъл да имат друг живот и да са финансово независими.

Без „вегануари“

Премиерът каза, че иска да отслабне през тази година, но не и да спазва „вегануари“ - популярна практика да се пости през януари, като не се ядат меса и животински продукти.

„Мислех си за това, но това изисква прекалено много концентрация. Свалям шапка на веганите, които могат да се справят… Не може да се яде сирене, когато си веган. А това си е престъпление срещу… любителите на сирената“, каза Борис Джонсън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън поиска алтернативи от опонентите на 5G мрежи на "Хуавей"

Британският премиер Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че той не иска да застраши националната сигурност на страната, но че, ако се очаква Великобритания да забрани участието на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) в британската..

публикувано на 14.01.20 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес..

публикувано на 27.04.24 в 19:29