Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев: Да удържаш властта и да управляваш ефективно са различни неща

Не е добре да се бърка НСО с частна охранителна фирма

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

Едно управление не трябва да разрешава кризи, то не бива да допуска те да възникват. Много е важно да има друг подход – с ясна визия, с експертиза, реформи и воля, защото да удържаш властта и да управляваш ефективно са две различни неща. Това заяви президентът Румен Радев в пред журналисти в Белово.

 „Не се меся в работата на съда и на прокуратурата, но очаквам не само показност, очаквам ефективно и всеобхватно разследване. Очаквам разрешаване на тази криза в полза на гражданите на Перник и не само на тях, защото хиляди българи са изправени пред същия проблем“, заяви Радев, помолен да коментира задържането на министъра на околната среда и водите и оставката му във връзка с водната криза в Перник.

Президентът отново подчерта, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност води до разпад на държавността и случващото се в Перник е само най-видимият резултат от такъв стил на управление.

„Пожарите се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане, но виждаме как такива похвати вече изчерпват своята ефективност, защото проблемите остават“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че списъкът с проблеми в държавата може да се допълни с примери от много други сектори като нерегламентираните сметища, африканската чума по свинете, проблемите в енергетика, здравеопазване, образование.

Не е добре да се бърка НСО с частна охранителна фирма, заяви президентът Радев в отговор на въпрос за законопроекта на ДПС, свързан с дейността на НСО. 

"Аз не коментирам проектозакони, преди да дойдат при мен за обнародване, но не е добре да се бърка Националната служба за охрана с частна охранителна фирма", каза Радев.

Думите му се отнасят до законови промени, предложени от депутатите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Според тях, народни представители и други лица, свързани с националната сигурност, трябва да си плащат за услугите на НСО. Предложението на ДПС идва след медийни публикации, питащи колко струва на данъкоплатците държавната охрана на Пеевски и почетния председател на движението Ахмед Доган, който не заема държавен пост. Кръгът на охраняваните от НСО лица, извън президента, премиера и председателя на парламента, се определя съвместно с МВР и ДАНС. 

Държавният глава Румен Радев бе в Белово по повод 142 години от освобождението на града и на Беловския край.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

"Политико": Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК

Скандалът с издаване на български паспорти срещу пари преди шест години може да постави под въпрос кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, съобщава "Политико". "Предвид факта, че сред приоритетите на Фон дер Лайен е върховенството на закона, обвиненията хвърлят сянка върху кандидатурата на Захариева", заявява пред изданието..

публикувано на 10.09.24 в 09:45

Проф. Тодор Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна

" България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили". Хубавата новина съобщи пред БНР проф...

публикувано на 10.09.24 в 09:17
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Учителят стана момче за всичко. Младите не остават в училище

Правилата в училище са много условни – за учениците и родителите, а са задължителни само за учителите. Всяка забрана в училище е малко условна . Много често съществуващите инструменти не се прилагат , защото има достатъчно препъникамъни. Това мнение изрази пред БНР Юлиян Петров, председател на  синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"...

публикувано на 10.09.24 в 08:25
Пострадала при украинска атака сграда в Москва.

Украинска атака с дронове срещу Москва

Украйна изстреля дронове срещу Москва и други руски региони. Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов съобщи, че загинала жена, а още един човек е бил ранен при атака на украински дрон срещу Москва. Руската противовъздушна отбрана е унищожила 14 украински безпилотни самолета, насочени към няколко района на Москва и град Подолск, на..

публикувано на 10.09.24 в 08:24

Христо Панчугов: Битката в ДПС няма да приключи нито с решението на ВАС, нито с това на ЦИК

"За добро или за лошо изборите катализираха процеси в ДПС, които със сигурност ще оставят партията в много по-лошо състояние отколкото сме свикнали да я виждаме ". Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов. "Очевидно заради този катализатор съдът ще се принуди много по-рано, иначе вероятно би отнело много повече време, да се..

публикувано на 10.09.24 в 08:18
Антъни Албанезе

Австралия планира забрана за ползване на социалните мрежи от деца

Австралия обяви, че планира тази година да въведе закон, който да забрани на децата да използват социални мрежи, като се позовава на рисковете, които това може да създаде за физическото и психическото здраве, предаде Ройтерс. Премиерът Антъни Албанезе заяви, че лявоцентристкото му правителство ще започне проверка на възрастта през..

публикувано на 10.09.24 в 07:56
Египетски танкове край граничния пункт с Газа Рафах, 9 септември 2024 г.

Десетки жертви на израелски удар в Хан Юнис

Най-малко 40 палестинци са били убити при израелски удар по палатков лагер в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, съобщиха медици, цитирани от Ройтерс. По думите им палатковият лагер се намира в района на Ал Мауаси, обявен за хуманитарна зона, където има разселени палестинци. АФП цитира представител на гражданска защита, според когото при удара..

публикувано на 10.09.24 в 07:45