Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Пазарджик гледа жалбата за отстраняване на кмета на Септември

Кметът на Септември Марин Рачев
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Пазарджик ще заседава по жалбата на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“ срещу отказа на Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно кметските правомощия на кмета на Септември Марин Рачев, въпреки съдебно решение за конфликт на интереси.

Според решението на Върховния административен съд от 3 януари тази година Марин Рачев е бил в конфликт на интереси, внасяйки по време на първия си кметски мандат предложение в общинския съвет за одобряване на строеж на хотел върху преобразувана горска територия и то на фирма собственост на майката на Рачев - Спаска Рачева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, но според Общинската избирателна комисия актът е извършен в предишен мандат, който вече е приключил.

От своя страна от Инициативния комитет "Да спасим община септември" оспорват решението на Общинската избирателна комисия с мотив, че при доказан конфликт на интереси не се прекратява кметски мандат, а кметски правомощия. Искането за отстраняване на кмета на Септември провокира напрежение в общината. Кметовете на населените места от коалицията на Марин Рачев се обединиха срещу Инициативния комитет "Да спасим община Септември".

"Тая специално групичка е обжалвала всички възможни актове, решения и на общински съвет, и на кмет, и на всичко, което е възможно, обжалва, пречи. Всяко нещо се влачи с година, две, три и по всякакъв начин се спъва бъдещето развитие на района като курорт", коментира кметът на Ветрен дол Димитър Христосков.

"Вместо да се работи, да се гледат проектите, има си оперативна работа всеки ден, ние се занимаваме с техните интриги", допълни той.

Кметовете на 10 населени места ще регистрират сдружение, с което да кажат - "Вън на спасителите от Община Септември".

Отговорът на председателя на Инициативния комитет "Да спасим община Септември" адвокат Николай Баташки.

"От Инициативен комитет "Да спасим община Септември" категорично изразяваме несъгласие с поведението на местната власт и с опитите да бъдат гонени членове на инициативния комитет, без значение къде и как. Не е допустимо властта да създава опозиция срещу опозицията", заяви Баташки.

От Инициативния комитет са внесли сигнал в Специализирана прокуратура да се провери как в община Септември се циментират незаконно улици в селата без проект за по една седмица, с "краден бетон и инертни материали от близката река, от обръч от фирми, обкръжени от кмета".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера следобяд трафикът на пункта беше спокоен и автомобилите преминаваха без изчакване. В часовете преди обяд..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът бушува от вчера на гръцка територия,  а от  тази сутрин на място са изпратени пожарни коли и..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15 контейнера, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че веднага ще бъдат свързани с..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица села - Пишчане, е на двайсетина километра югоизточно от този град. Другото - Андреевка, се намира на..

публикувано на 21.07.24 в 18:31
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и бутилки, а полицаи са били нападнати с лютив спрей. По предварителни данни е установена самоличността..

публикувано на 21.07.24 в 17:59

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико. Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ. Бил периодът на Сухия режим  и..

публикувано на 21.07.24 в 17:37

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня. Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от европейската рамкова програма "Хоризонт Европа". Целта на проекта за спасяване на земята..

публикувано на 21.07.24 в 17:00