Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов разговаря с президента на Египет, отчете пробив в контактите

Премиерът се срещна и с престолонаследника на Абу Даби

| обновено на 15.01.20 в 11:52
Бойко Борисов на срещата с Абдел Фатах Ас Сиси.
Снимка: Пресслужба на МС

„Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Египет Абдел Фатах Ас Сиси.

Двамата разговаряха в рамките на събитието за официалното откриване на военноморската база „Бернис“ на брега на Червено море, съобщи правителствената пресслужба.

Официалните лица на откриването на новата египетска военноморска база „Бернис“

Премиерът Борисов отбеляза, че благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа.

Министър-председателят бе категоричен, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите.

„Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави“, каза Борисов.

Премиерът приветства сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона и по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия.

В хода на разговора Борисов очерта, че особен интерес за България представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България.

„Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа“, отбеляза премиерът.

Борисов посочи още, че тази година се очакват първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия и нови посещения на високо равнище.

България и Египет вече разполагат със съгласувани двустранни споразумения, чието подписване ще разшири и обогати сътрудничеството ни в сферите от взаимен интерес.

Среща и с престолонаследника на Абу Даби

Борисов се срещна и с престолонаследника на емирство Абу Даби и зам.-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян.

Двамата бяха единодушни, че е необходимо динамиката на двустранното  сътрудничество да бъде запазена и да бъдат създадени конкретни предпоставки за още по-активно партньорство.

Обсъдени бяха бъдещите възможности за надграждане на връзките в сектори като енергетика, земеделие, туризъм, иновации и високи технологии.

Борисов изтъкна, че  участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай ще допринесе за икономическото израстване  на двустранните отношения.

В хода на разговора бе отбелязано доброто сътрудничество в секторите на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма, противодействието на наркотрафика, киберпрестъпността.

В българската делегация и в разговорите бе включен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42