Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: За промени в Конституцията правя договорки единствено с гражданите и институциите

| обновено на 16.01.20 в 17:17
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев разговаря с представители на Висшия адвокатски съвет в рамките на консултациите при държавния глава за необходимостта от промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Радев подчерта, че решението за евентуални поправки в основния закон трябва да се вземе от българските институции, защото другото е „доброволен отказ от суверенитет“. 

В началото на срещата президентът припомня, че целта на консултациите е да дадат отговор на въпросите дали Конституцията гарантира правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система и дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол.

"За тези промени правя договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации и българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в основния закон. Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет".

От Висшия адвокатски съвет заявиха, че искат повече правомощия при сезирането на Конституционния съд. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова обясни след срещата с държавния глава:

"Ние поддържаме становището, че не само Върховният касационен и Върховният административен съд, но и другите състави на съдилища да могат да искат тълкуване на Конституцията от КС. Ние не сме против въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но считаме, че трябва много прецизно да се разгледат въпросите кои ще бъдат лицата, които биха могли да подават конституционна жалба".

Негенцова посочи още, че темата за промените в Конституцията е изключително чувствителна:

"Това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани на експертно ниво изключително прецизно".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанското село Лехчево, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП-Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19