Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Украйна не прие оставката на премиера

| обновено на 17.01.20 в 19:51
Премирът на Украйна Олексий Хончарук
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отказа да приеме оставката на премиера, като каза, че иска да даде на Олексий Хондарчук „втори шанс“, предаде АФП.

„Реших да дам на Вас и вашето правителство втори шанс“, заяви Зеленски на среща с Хондарчук, който по-рано днес подаде оставка.

Премиерът подаде оставка, след като в интернет бе публикувано аудиозапис, в който той критикува президента Зеленски, че не разбира от икономика.

„За да премахна всякакви съмнения относно нашето уважение и доверие в президента, подавам оставката си“, написа Хончарук във Фейсбук.

Хончарук (35 г.) настоя, че записът „изкуствено създава впечатление, че моят екип и аз не уважаваме президента“.

„Това не е вярно. Дойдох на този пост, за да работя по програмата на президента“, допълни той.

От офиса на Зеленски заявиха, че са получили оставката и я обмислят.

Предполагаемият запис, който се появи тази седмица, идва от неформална среща през декември между министри и високопоставени служители на националната банка.

Според местни медии участниците в нея обсъждали как да обяснят скорошните икономически развития на Зеленски – актьор и политически новак, който спечели президентските избори миналата година.

Смята се, че в записа Хончарук казва, че обясненията трябва да бъдат прости, защото „Зеленски има примитивни познания по икономика“.

На въпрос на Ройтерс след огласяване на аудиозаписа дали наистина смята да се оттегли, Гончарук съветва да не се прибързва с каквито и да било заключения.

Преди да се присъедини към екипа на Зеленски, Олексей Гончарук е бил адвокат, той е най-младият премиер в историята на Украйна.

Украинският премиер се появи днес и във Върховната Рада, където засвидетелства уважение към Зеленски и бе посрещнат от бурни овации.

Откакто пое поста, Гончарук си постави амбициозни цели за реформи, постигна споразумение с Международния валутен фонд и осигури нова 3-годишна кредитна линия на стойност 5 и половина милиарда долара, което запазва доверието на инвеститорите и икономическата стабилност.

Украински анализатори спекулират, че аудиоскандалът може да е опит за дестабилизиране на управлението на Володимир Зеленски.

Украинският кабинет е съставен от реформисти и фигури с връзки с най-мощния украински олигарх Игор Коломойски.

Аферата идва в труден момент за Зеленски - отношенията му с американския президент Доналд Тръмп са проверявани под лупа, а до месеци се очаква нова среща в рамките на Нормандската четворка, когато за втори път президентът на Украйна ще се изправи лице в лице с Владимир Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Олексий Хончарук

Олексий Хончарук е новият премиер на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски внесе днес във Върховната рада кандидатурата на Олексий Хончарук за премиер на страната и депутатите я одобриха с 290 гласа „за“, съобщиха медиите в Киев. 35-годишният адвокат в момента е зам.-началник на..

обновено на 29.08.19 в 20:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38