Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

„Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент“, заявяват от ръководството на „Национална лотария“ в „24 часа“. От лотарията допълват, че „грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и регулационни щети на България“. Позицията е по повод внесения от  лидера на НФСБ Валери Симеонов и група депутати проектозакон за изменение на Закона за хазарта, уточнява изданието.

„Труд“ също помества позицията на ръководството на „Национална лотария“, подкрепена от „Евробет“ и Асоциацията за развлекателни и хазартни игри. Вестникът цитира и министъра на финансите Владислав Горанов, че Комисията по хазарта ще стане едноличен орган. Тъй като от ГЕРБ са открили повтарящи се текстове в законопроекта за промени в Закона за хазарта, предложен от Валери Симеонов, предстои проучване и едва след това управляващата партия ще изкаже окончателната си позиция, пише вестникът.

Над 20 грабежа в бензиностанции са извършени през 2019 година, информира „24 часа“. Предвижда се, за по-голяма безопасност на работещите, през нощта бензиностанциите да се заключват и да има гише за обслужване на клиентите. Тенденцията е да се премине на самообслужване и у нас вече има няколко подобни обекта, допълва вестникът.

Управляващите предприемат мерки и за ограничаване на измамите с болничните листове, пише „Монитор“. Предлага се лекарите ортопеди и невролози да имат право да отпускат не повече от 20 дни отпуск по болест, а не както е сега 30 дни. Предвижда се и намаляване броя на дните в болнични, изписвани от личния лекар, на седем вместо 14, каквито права имат сега.

Според данни на Агенцията по заетостта, през 2020 година най-търсени ще са учителите и програмистите, пише „Монитор“. Необходими са още : медицински сестри, лекари, шофьори, машинисти и строителни инженери.  Необходими са и десетки хиляди , наричани общи работници, за строителството, хранително-вкусовата промишленост и растениевъдството.

Директорът на Сатиричния театър, актьорът Калин Сърменов, е срещу присъствието на непрофесионалисти в киното, става ясно от „Телеграф“. Вестникът цитира интервю на Сърменов, в което той заявява, че продуценти и режисьори привличат в киното и театъра хора, които нямат нищо общо с професията на актьора, а това девалвира професията. Сърменов вече критикува филма „Живи легенди“ и  телевизионния сериал „Пътят на честта“, а в интервюто коментира,  че сме държава, в която липсва професионализъм на всички нива.

Американско издание съобщи, че поетесата Елисавета Багряна била номинирана два пъти за престижната Нобелова награда, а не само веднъж, както се знаеше досега, информира „Телеграф“. Информацията бива оповестена след отваряне архивите на едноименната фондация. Багряна е единствената българка, номинирана за престижното отличие, подчертава вестникът.

Поетесата Надежда Захариева разказва за себе си и за покойния си съпруг, поетът Дамян Дамянов, в интервю за „Труд“. Повод за интервюто е, че днес се навършват 85 години от рождението на твореца. Интересът към стиховете му е жив, декларира съпругата му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната...

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица - изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица - изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42