Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Засега няма да обявяват епидемия от хепатит А в Бобов дол

Предприети са локални мерки в огнищата на болестта

Снимка: Shutterstock

25 души в община Бобов дол са се заразили с хепатит А от октомври до момента. 13 от тях са ученици. Трима от заболелите са от селата в района. Засега не е обявена епидемия. От общината твърдят, че са предприети мерки и се извършва дезинфекция в двете училища в града.

"Има висока заболеваемост от хепатит, което е с начало от октомври миналата година. Заболяванията са предимно в определени колективи като епидемични взривове. Едното е училище, едното е домашно огнище. Един взрив имаше, но той е приключил - в едно предприятие. Има и деца, и възрастни, всякакви има. Мисля, че най-много бяха във възрастова група от 5 до 9, община Бобов дол", коментира д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Какви предписания са направени?

"Мерките, които са предписани, са дезинфекция и хигиена. Това са мерките при хепатит. Това е чревна инфекция, която се предава в случая по контактно-битов път с фекално-орален механизъм", допълни д-р Кръстева.

В детските заведения се прекратява приема на новопостъпващи, ако не са преболедували или имунизирани със срок от 45 дни от регистрирания случай.

"Има ваксина, която има много добър ефект при такива ситуации. Ако се направи, да кажем 80% от контингента, ако се обхване, за 2 седмици до четири - край с разпространението на заболяването. Но ваксината е платена, т.е. трябва някой да я купи - било самото лице, гражданите или общината, ако осигури средства", поясни лекарката. 

Кметът на Бобов дол Елза Величкова е притеснена от увеличения брой на болни от хепатит А. "РЗИ (Регионалната здравна инспекция - бел. ред.) не е обявила епидемия, но има. В едно от училищата са 12 деца, в  другото 1."

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свлачище затрупа къща в Смолян по-рано тази седмица.

Помощи за семейството, изгубило дома си при наводненията в Смолян

Подкрепа от Община Смолян - подслон и храна, беше осигурена за  семейство Райчеви, които изгубиха дома си в наводненията . По време на заседание на Общинския съвет ще бъде предложено да се гласува парцел, на който семейството да си построи дом. Пострадалите обаче се нуждаят от пари, за да могат да възстановят къщата си или да построят нова.  Повече..

публикувано на 19.01.21 в 15:00

По течението на щетите от наводненията

Изпълнителната власт обеща в спешен ред да осигури средствата за преодоляване на щетите от последната водна стихия. И сигурно ще го направи, както обикновено, не навсякъде.  Защото проблемите с наводненията и свлачищата не са отскоро. Както не са отскоро и проектните предложения на общините за справяне с бедствени ситуации.  Банско беше на прага..

публикувано на 19.01.21 в 14:50

Информационна кампания за българите в чужбина, свързана със закрилата на децата им

Министерството на правосъдието започва информационна кампания, насочена към българите в чужбина и свързана със закрилата на децата им. Тя е в отговор на случаи от последните години, при които социални служби отнемат децата на имигранти от България заради констатирани рискове за тях в семейството. Кампанията „Останете заедно“ e в сътрудничество с..

публикувано на 19.01.21 в 14:50
с. Мировяне - 12 януари 2021г.

3,7 млн. за общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и Столична за спешни ремонти

С 3,7 милиона лева незабавно ще се помогне на общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и Столична. Правителството заседава извънредно в присъствието на кметовете на населените места и отпусна средствата за покриване на щетите от наводненията. 965 хиляди лева получава Столичната община, за да почисти коритото на река Искър от язовир „Панчарево“ до..

публикувано на 19.01.21 в 14:35

НУИ „Панайот Пипков” в Плевен възстанови част от присъствената форма на обучение

В Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен възстановиха част от присъствената форма на обучение .  Над 500 са възпитаниците на учебното заведение, обучават се в две направления - музикално и танцово изкуство и изящни изкуства. Върнати са индивидуалните заведения, груповите все още са в неприсъствена форма.  Директорът Румен..

публикувано на 19.01.21 в 14:22

Над 400 000 души са изгубили работата си от началото на Covid кризата

Над 400 000 души са изгубили работата си от началото на Covid пандемията у нас в началото на миналата година. Това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.  То се извършва от февруари 2020 година насам. Само за седмицата от 11 до 17 януари в Бюрата по..

публикувано на 19.01.21 в 14:20

Най-ниската заплата на директор на общинско или държавно училище става 1535 лв.

Най-ниската заплата на директор на общинско или държавно училище става 1535 лева. Това се посочва в заповед на просветния министър Красимир Вълчев. В документа, публикуван на сайта на Регионалното управление на образованието в София, са посочени и допълнителните възнаграждения, които могат да получават директорите на образователни институции...

публикувано на 19.01.21 в 14:07