Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови решения за водната криза се очакват от Общинския съвет в Перник

Най-драматично е положението в Перник, където захранващият града язовир „Студена“ е почти празен.
Снимка: БТА

Спасителният план за Перник събира на извънредно заседание местния Общински съвет. Сесията ще започне в 17 часа. Тя беше насрочена веднага след приключването на вчерашното заседание на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет.

Съветниците ще разгледат докладни на кмета Станислав Владимиров, с които се иска съгласие за свързването на водопроводната система на Перник с тази на София чрез изграждането на довеждащ водопровод от Мало Бучино до Перник и за реализацията на обекти от първостепенно значение за преодоляване на безводието, които ще доведат до намаляване на загубите на вода по мрежата и подобряване на водоснабдяването. 

Обектите, работата по които трябва да започне буквално до дни, са реконструкция на Главен клон 2 от водоснабдителната система на Перник, ремонт на пречиствателните станции за питейна вода и реконструкция на водопроводната мрежа на територията на община Перник. Средствата за изграждането им са отпуснати от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Язовир „Студена”

Община Перник опровергава, че има вода за града само до края на месеца

Не отговарят на истината твърденията, че до края на месеца Перник ще остане без вода, заявиха от Общината. Във връзка с информация в някои медии, че Перник разполага с вода само за 10 дни, от пресцентъра на Община Перник уточняват, че в рамките на..

публикувано на 20.01.20 в 19:32

В СОС искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София

Ще сработи ли планът на управляващите за осигуряване на вода за Перник от язовир Белмекен За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция „ВиК“ в МРРБ тази идея е „единственото, което в момента може да бъде изпълнено“...

обновено на 20.01.20 в 18:12
Емил Димитров

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София, водният ресурс трябва да се пести

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира..

публикувано на 19.01.20 в 10:59
Срещата в Министерски съвет за търсене на решение на водната криза в Перник.

Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София

Към Перник ще се насочи вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София. Решението беше взето на среща днес при премиера Бойко  Борисов с участието на министри и кметовете на Перник и София. Според министър-председателя..

обновено на 18.01.20 в 15:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02