Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия е добре представена на Световния икономически форум в Давос, ще поканим бизнесмени да инвестират в нашата страна, заяви вчера сръбският президент Александър Вучич, цитиран от "Вечерне новости". Темата е основна за сръбските вестници.

Максим Орешкин, и.д. министър на икономическото развитие на Русия, ще оглави руската делегация на Световния икономически форум. Предвижда се той да се срещне с новия еврокомисар по търговията, с министри от Франция, Швейцария и Турция, както и с чуждестранни инвеститори, посочва "Ведомости".

В центъра на дискусиите на форума ще бъдат икономиката, екологията и геополитиката, ситуацията в Близкия изток. Ще има специални сесии за военните конфликти в Сирия и в Либия, пише "Вести".

Тази година в Давос отново ще пристигне символът на модерния капитализъм - американският президент Доналд Тръмп. И главната неформална тема на форума навярно няма да е глобалният проблем с неравенството, а дали Тръмп ще може да бъде преизбран за втори мандат, коментират още руските медии.

Адвокатите на Тръмп и републиканските му съюзници в Сената дискретно разработват планове да се попречи на бившия президентски съветник за националната сигурност Джон Болтън да дава свидетелски показания в процеса, пише "Вашингтон пост".

Това е едва третият път в историята на САЩ, когато в Сената ще се състои процес за отстраняване от длъжност на президента, отбелязва  "Гардиън" и коментира: Тръмп обаче се ползва от верността на Републиканската партия, която не допуска и най-малката критика към лидера си и твърде вероятно ще запази поста си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията, собственик на приложението за съобщения „Телеграм",  Павел Дуров, е задържан на парижкото летище „Бурже“, съобщи френската телевизия Те Еф 1. Той е пристигнал от Азербайджан с частния си самолет. Арестът е заради заповед за издирване, издадена от френските власти,  по повод разследване, свързано с..

публикувано на 25.08.24 в 01:20

Пожар гори в района на общините Брезник и Сливница

Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала   “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница,  се е пренесъл в гората край Арзан и Гоз. Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци..

публикувано на 24.08.24 в 20:06

Германската прокуратурата разпита 15-годишен бежанец във връзка с нападението с нож в Солинген

Полицията в германския град Солинген е разпитала 15-годишен бежанец от Киргистан във връзка с нападението с нощи късно вчера, при което бяха убити трима души и тежко ранени поне четирима. Сега властите смятат, че вероятно става дума за атентат. След фаталните нападения с нож по време на градския фестивал в Солинген вчера германската..

публикувано на 24.08.24 в 19:53

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на банката, предаде БТА. Монетата е с номинал от 8 евро и е изработена от сребро. Тиражър ѝ е 5000..

публикувано на 24.08.24 в 19:28

САЩ ще обявяват на 15 октомври отпадането на визите за румънците, влизащо в сила от 2025 г.

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия Диджи 24 (Digi24), предаде БТА. Телевизията напомня, че румънското правителство стартира неотдавна кампанията "Да квалифицираме Румъния", която..

публикувано на 24.08.24 в 19:13

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг. Агенцията каза, че има проблеми с мисията и че са необходими допълнителни дискусии за това как да се подобри обучението на..

публикувано на 24.08.24 в 18:27

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон. Погребението на актьора, който почина на 18 август на 88 години, беше в имението му в Централна Франция на церемония в тесен кръг, според желанието му. Погребението на Ален Делон се състоя далеч от очите на публиката, но пред отрупания с цветя портал на имението му в Души не секва потокът от..

публикувано на 24.08.24 в 18:06