Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща стачка на гръцките егейски острови срещу лагерите с мигранти

Демонстрация на остров Лесбос.
Снимка: БТА

Жителите на гръцките острови в Егейско море протестират днес срещу настанените хиляди мигранти. Затворени са магазини, училища, държавни учреждения. Хиляди са на протестните демонстрации.

Само на остров Лесбос мигрантите са над 22 хиляди и непрекъснато пристигат, оплакват се гърците.

Местната власт подкрепи протестите, като всички кметове се включиха в демонстрации.

Кметът на остров Лесбос Спирос Галинос заплаши с оставка. Той обвини пред медиите политиката на правителството на Кириакос Мицотакис, което предизборно обеща, че се справи с мигрантската криза.

Общинските съвети гласуваха, че няма да изпълнят решението на правителството за създаване на затворени лагери за чужденците, които нямат право на убежище. Заплашват с блокиране на пристанища и летища.

„Върнете ни острова“ е написано на плакатите в Лесбос.

Правителството обещава, че ще ускори процедурата по връщане на мигрантите обратно в Турция.

С нежелание и протести се посрещат и мигрантите, които биват прехвърлени от островите във вътрешността на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор земеделие обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената украинска помощ,..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори. Така самият Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии Попитан дали има призовка без..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че дългоочакваните доставки на оръжия няма да променят нищо на фронта.  Джо Байдън приветства..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес. ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите ГЕРБ-СДС..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително новото направление на бизнеса.  За разлика от много икономисти, които очертават мрачна картина за..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и дизайнер, влюбен в елегантното младо сопрано Кристин Дайе и готов на всичко, за да спечели..

публикувано на 24.04.24 в 17:39
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-ата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията.  Изложбата е по повод 20-ата годишнина от членството ни в НАТО . Но отбелязва и  75-ата, откакто има дами в армията . Дамите в армията са по-лесни за снимане,..

публикувано на 24.04.24 в 17:25