Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 300 работници от ловешко предприятие са без заплати от октомври миналата година

Снимка: БНР

275 работници от ловешкото предприятие „Технокороза“ не са получавали заплати от октомври миналата година. Това е установила Инспекцията по труда и е издала предписание забавените трудови възнаграждения да бъдат изплатени.

Работниците имат да получават 40% от заплатите си за септември и възнаграждения за октомври и ноември миналата година с общ размер близо 140 хиляди лева, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев.

По думите му предприятието, което произвежда елементи за мебелното производство, дори е било преустановило дейността си в края на миналата година, но е започнало работа преди седмица:

„Бяха в принудителен престой заради липса на оборотни средства за закупуване на материали“.

Митев уточни, че в средата на февруари Инспекцията по труда ще извърши нова проверка и ако забавените заплати на работниците не са изплатени, има правомощия да внесе искова молба в съда за започване на процедура по обявяването на предприятието в несъстоятелност.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.