Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„НОИ ще спасява пенсията на първите поколения на реформата“, пише вестник „Сега“. Изданието обяснява, че първите пенсионери на реформата ще получават извънредно право да прехвърлят парите си за втора пенсия от универсален фонд в НОИ. Това се обсъжда в работната група, която трябва да подготви законопроекта за регламентиране на  фазата на разплащане от втория стълб на пенсионната система.

Прехвърлянето в НОИ се очертава като единственото спасение за хората, които първи трябва да се пенсионират с две пенсии, коментира „Сега“. Известно е, че за много от тях двете пенсии ще се окажат по-малко от една. Причината е, че натрупванията при тях са малки, а НОИ ще намалява пенсията им с 20 до 28% Много експерти смятат, че този процент е изчислен некоректно, отбелязва изданието.

„Всеки втори акт в болниците е за пари под масата“, информира вестник „Дума“ като се позовава на данни за миналата година от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Други нарушения в лечебните заведения са за неспазване на стандартите за добра медицинска практика, които описват какво трябва да свършат лекарите задължително при определянето на диагнозата или терапията.

През 2019 г. са извършени 876 проверки в болниците, от които 746 са по сигнали на граждани. За 596 се е оказало, че не са основателни, допълва в публикацията си „Дума“.

„Няма кадри за язовирите“, информира „Стандарт“. В интервю за вестника доц. Петър Филков - заместник-декан на Хидротехническия факултет в УАСГ, заявява, че с язовирите се занимават  хора, които не разбират. Липсват кадри както за поддръжката им, така и за ВиК сектора. По думите му дори и да се намерят 5 милиарда лева за подмяна на крайно амортизираната водопреносна мрежа в страната, няма кой да сменя тръбите. Кандидат-студентите за специалност „ВиК“ са намалели близо два пъти през последните 5 години, посочи доц. Филков, цитиран от „Стандарт“.

„Планът „Урсула“ може да закове у нас 750 лева минимална заплата“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът посочва, че 60% от средната заплата може да стане минималното възнаграждение във всички страни членки на ЕС. Ако това стане, в България ще се плащат най-малко 750 лева. Това е една от идеите на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, които се обсъждат с цел намаляване на големите разлики в Общността. По данни на Евростат най-висока минимална заплата в ЕС получават в Люксембург - 2071 евро, а най-ниска в България - 286 евро, уточнява „24 часа“.

„Банките вдигат такси заради ниските лихви“, съобщава „Труд“, като се позовава на анализ на БНБ. Нетният доход на банките от такси и комисионни нараства с 39 млн. лева или с 4,9% и за първите 9 месеца на 2019 г. е 826 млн. лева. Въпреки ръста на кредитирането заради ниските лихви банките са изправени пред необходимостта да адаптират бизнес моделите си, посочват от БНБ, цитиран от „Труд“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Българско неделно училище в Украйна получи дарение от преносими компютри

Българското неделно училище в украинското село Камчик получи дарение от 11 преносими компютри. Дарението е осигурено от МОН и МВнР. В училището учат над 200 деца. "Ние сме далече от България, откъснати. Има национално ядро и отцепена част. Трябва да запазим максимално нашата култура ", споделя директорът на училището Иван Стоянов...

публикувано на 16.07.24 в 10:50

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59