Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Петрова, БХРА: Не искаме да сваляме правителството, надяваме се на диалог с него

Исканията ни са само икономически, твърдят хотелиери и ресторантьори

Решението за започване на протести бе взето на национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

"Исканията ни са само икономически, не търсим политическа ангажираност, не искаме да сваляме правителството, а се надяваме на диалог с него". Това каза пред БНР Вени Петрова - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с решението им да работят с жълти жилетки от 25-и януари в знак на протест и с настояване към правителството и парламента за законодателни промени, които да изсветлят бранша. 

"Това е най-регулираният бранш - над 41 позиции са данъците и таксите, които ние плащаме ежемесечно и годишно. Това е твърде много", заяви тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

От асоциацията настояват да бъде преразгледана Наредба Н18, касаеща всички бизнеси, за да бъде изчистена от недоразуменията: "Не искаме наредбата да отпадне, а да бъде преразгледана", категорична беше Петрова и добави, че са дали над 100 експертни предложения към правителството.

"Новият софтуер, който сме длъжни да използваме, е абсолютно открит за НАП, за софтуерни фирми и за всички, които могат да се доберат до него. Не знаем какви са нивата на защита - има достъп до лични данни, до рецепти и т.н. ... Ако спре интернет, спираме да работим", коментира още тя и каза, че влизането в сила на тази наредба трябва да се отложи. 

Петрова даде пример, че там, където такава наредба работи - в Словения, Хърватия и Норвегия, системата не променя бизнеса, софтуерът е адаптиран към съответния бизнес, а персоналът на фирмите е обучаван между 4 и 5 години.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е получила подкрепата и на други сектори - търговци на храни, Асоциацията на българските заведения, софтуерните специалисти и др. Те очакват министърката на туризма Николина Ангелкова да обърне внимание на исканията им, а се надяват и на среща с правителството.

Цялото интервю на Силвия Великова с Вени Петрова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хотелиери и ресторантьори излизат на национален протест на 29-и януари

Хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес излизат на национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. Основните искания са за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на..

обновено на 24.01.20 в 02:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за..

публикувано на 16.07.24 в 07:23

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм,..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените,..

публикувано на 16.07.24 в 05:19