Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция е регистриран трети случай на заразен с коронавирус

| обновено на 25.01.20 в 01:06
french

Във Франция е регистриран трети случай на появилия се в Китай коронавирус, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съобщение на френското министерство на здравеопазването. Тримата заразени са били в Китай, а сега са в болници в Бордо, Югозападна Франция, и в столицата Париж. Болните са поставени под карантина.

По-рано френският министър на здравеопазването Анес Бюзен съобщи по време на пресконференция за първите два случая в Европа и увери, че властите ще направят всичко възможно, за да не се разпространи вирусът.

Бюзен добави, че вероятно може да има и други случаи на зараза във Франция, предаде Ройтерс.

Според френски медии при единия от двата случая във Франция - този в Бордо - става дума за мъж, който неотдавна се е върнал във Франция от Китай, преминавайки през Нидерландия. Той е от китайски произход и е бил в Ухан по работа. Живее в Жиронд във Франция.

По-рано в петък китайското посолство във Франция заяви, че са получили имейли за китайски гражданин, който е пътувал от Ухан до Париж и се похвалил, че приема лекарства, за да скрие потенциалните симптоми на болестта.

Вирусът, подобен на пневмония, се заражда в Ухан, Китай, който от вчера се намира под блокада заедно с няколко други многомилионни градове в страната в опит да предотврати епидемия. Коронавирусът досега е убил 26 души и над 900 са заразени, но Световната здравна организация (СЗО) реши да не обявява засега глобална здравна ситуация.

Досега извън континентален Китай случаи на зараза има в Южна Корея (2 случая), в САЩ (2 случая), в Япония (2 случая), в Непал (1 случай), Сингапур (1 случай), Тайван (1 случай), Тайланд (4 случая), Виетнам (2 случая), Хонконг (2 случая), Макао (2 случая), припомня Франс прес.
В повечето случаи става дума за китайци от град Ухан или за местни жители, които са се завърнали от пътуване в Ухан.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името

До 17:00 часа днес партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за промени в състава или в наименованието на коалиция, регистрирана за участие в изборите на 9 ти юни. Партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията ѝ за изборите не по късно от 7-ми май. Също до края на  деня кметовете на общини трябва да насрочат консултации за..

публикувано на 04.05.24 в 07:16
Френският самолетоносач

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" акостира в базата на остров Крит

На американската военна база Суда на остров Крит акостира френският самолетоносач "Шарл де Гол". Той ще се включи в учения на НАТО в Средиземно море. Франция за първи път предава своя самолетоносач под оперативното ръководство и контрол на Алианса в рамките на две седмици, докато продължава учението на НАТО. Общо 15 страни ще участват в..

публикувано на 04.05.24 в 07:13

Русия отново обстрелва украински градове и инфраструктура

Русия и тази нощ обстрелва украински градове и инфраструктура, съобщава се за ранени хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната е изправена пред нов етап от войната.  Два руски дрона тази нощ поразиха цивилни обекти в Харков, като най-малко трима души са ранени, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на втория..

публикувано на 04.05.24 в 07:06

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.    В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26