Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До излизането на окончателните водни проби

Остава в сила призивът да не се лови риба в Марица

Риболовци прогнозират, че след замърсяването увредената популация ще се възстановява 10 години

Снимка: https://www.marica.bg/

Преустановено е замърсяването на река Марица край Пазарджик. Повторни проби са взети от канализационните колектори и река Пишманка, вливаща се в Марица, уверяват от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик и Басейнова дирекция. Режимът на засилено наблюдение остава в сила и днес.
   

Няма опасност за питейната вода на Пловдив, категорична е Дани Каназирева, областен управител на Пловдив. „Ограничено е водовземането на двете помпени станции – Юг и Север, за сметка на други такива. Питейната вода се добива на далеч по-сериозна дълбочина, така че дори да е имало повърхностно замърсяване, то няма как да се отрази“, коментира Каназирева. Въпреки това тя призова да не се лови риба по поречието на Марица до излизането на окончателните резултати от водните проби. Институциите съветват да се ограничи и досегът на животни с водата. Дани Каназирева определи последиците като „изключително сериозни за целия регион“.

За източник на замърсяването се сочи инсталацията за преработка на отпадъци на дружеството „Екоинвест“. При останалите проверени фирми не са засечени отклонения. От екоинспекцията уточняват, че в събота следобед е била преустановена производствената дейност на „Екоинврест“. В ход са и проверки под наблюдението на прокуратурата в Пазарджик и Пловдив. 

Пред "Хоризонт" Петър Янев от риболовно дружество „Олимпик 2002“ описва щетите като огромни. „Това, което видяхме, беше огромно количество риба от всякакъв вид, в абсолютно безпомощно състояние да си движи по течението на реката.“ Янев подчерта, че в началото нe e имало следи от въздействието върху рибата, по постепенно по нея се появявали следи „като язви", а люспите падали "чак до кръв". 

При повторен обход на природозащитниците по трасето от Пловдив към Първомай след пораженията, засечени край Стамболийски и Цалапица, рибата е била в жизнено състояние. Предполага се, че влияние за това има вливащата се чиста вода от река Въча. 

Петър Янев прогнозира, че за възстановяването на поразения участък ще бъдат необходими десетина години. Дружеството започва набиране на средства от риболовци и симпатизанти, ще се търси съдействие и от фирми за възстановяването на рибната популация.  

Предстои днес мъртвата риба да бъде изследвана и в сертифицирана лаборатория в столицата.

Тома Белев  Снимка: БГНЕС

Извън наказателната глоба към дружеството замърсител, то може да бъде задължено да възстанови биологичното разнообразие и химичното състояние на реката до това, което е било. Това обясни пред „Хоризонт“ Тома Белев, природозащитник, общински съветник в София от групата на „Демократична България“ в коментар по замърсяването на река Марица, умъртвило огромно количество риба.

„Тоест, ако едно замърсяване на река може да бъде глобено с 5 000 или 10 000 лева, то възстановяването, примерно, на рибите в две области по Марица ще струва десетки хиляди.“

За съжаление обаче добре замисленият Закон за отговорност за причинени екологични щети не се прилага, отбеляза Белев. „От 2008 година досега няма нито едно решение на РИОСВ или на министър.“

Глоби и санкции се налагат, но въпросът е колко издържат пред съда, допълни Тома Белев.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25