Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кармен“ на Пекинската опера от програмата на OperaVision

Снимка: OperaVision

Много ми беше интересно да видя предлагания в платформата на OperaVision спектакъл на Пекинската опера,смятана за водещ оперен театър на Азия в последните години.Първо ме възхити сградата на новопостроения  Национален център за изпълнителски изкуства в Пекин, където се провеждат спектаклите - това е най-големият културен комплекс в Азия. Модерна, във формата на гигантско яйце, сградата е построена по проект на френския архитект Пол Андрю и функционира от 2007 г. В нея има зала за спектаклите на Пекинската опера с 2 091 места, концертна зала с 1 859 и театрална - с 957. Тъй като до започването на спектакъла камерата показва залата, ще имате възможност да се насладите на красивата обстановка. Спектакълът на операта „Кармен“ на Бизе беше на нивото, което предлагат големите европейски театри. Съставът бе подбран от изпълнители, популярни в Азия, само главната героиня – Кармен, бе испанка. Всичко бе на високо професионално ниво. Възхити ме хорът на Пекинската опера - прекрасни, меко звучащи женски гласове, стабилни тенори, хор с красива  звучност, много точен ритмично, а „Кармен“ е опера, в която хорът е почти през цялото време на сцената и има много певчески  изяви. И децата хористи бяха емоционални и точни. Много стабилен и е оркестърът на Пекинската опера.Спектакълът бе на известната американска режисьорка Франческа Дзамбело, позната с постановките си на опери  по цял свят.

Постановката на „Кармен“ бе традиционна, позната, нямаше нищо излишно , прекалено  или пресилено. Музикално спектакълът се ръководеше вещо  и темпераментно от един от най-големите китайски диригенти Цанг Гойонг. Ученик на Генадий Рождественски, днес той е главен диригент на операта в Шанхай, професор по композиция и дирижиране в Шанхайската консерватория, музикален директор на Симфоничния оркестър Кингдао и деец на Китайската асоциация на музикантите. Много точен, той държеше със здрава ръка спектъкъла и не допусна никакви отклонения, а трактовката му на операта бе в най-добрите традиции. Испанката Мариа Хосе Монтеил като Кармен бе убедителна  и като певица, и като актриса. Всъщност именно с тази роля, получила наградата на театро Кампоамор в Испания, тя изгражда голямата си  кариера в цяла Европа, а и в много страни по света. Убедителен бе Уорън Мок в ролята на Дон Хосе. Той е една изключително популярна личност - освен блестящата си кариера на оперните сцени по света с роли като Дон Хосе, Радамес, Калаф, Каварадоси - общо 50, е популярен и с изявите си по радиото  и телевизията, режисьор, създател и артистичен директор на операта в Хонг Конг, артистичен директор на Международния музикален фестивал в Макао. Независимо, че е във възрастта, в която много негови колеги тенори вече са се оттеглили от сцената, той представи един много убедителен, много въздействащ  Дон Хосе на сцената в Пекин. Великолепна бе изявата и на друг  китайски певец - баритона Юан Чение в ролята на Ескамилио, с мек, красив по тембър глас и  убедителен артистично. Неговата кариера на певец се цени много в театрите в САЩ, пял е под диригентството на много от големите диригенти като Мета, Гергиев... И изпълнителката на Микаела - Цоу Ксяолин, се представи много добре. Тя е представителка на младото поколение китайски певци. Много музикална, изгради  великолепно, нюансирано партията си и образа, който пресъздаде, беше убедителен. Много ярки бяха проявите и на певците солисти на Пекинската опера  в по-малките роли Ли Ксинтонг, Цанг Цуо, Лиу Найки и др.

Въобще спектакълът на “Кармен“ на Пекинската опера си заслужава да се види и чуе. Така  ще премахнете всичките си предубеждения по отношение на  възможностите и на други народи да изпълняват много добре, много музикантски любимото дете на Европа - операта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10