Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неразрешен вид гориво в ТЕЦ "Бобов дол" замърсява с. Големо село и района

ТЕЦ "Бобов дол"
Снимка: Кирил Фалин

Авариен пробив в пещ на камера на енергиен котел 1 и въведен в експлоатация енергиен котел 2 - това са установили от РИОСВ-Перник при проверка в ТЕЦ "Бобов дол" през почивните дни.
  
За спускащ се черен прах над близкото с. Големо село и района през почивните дни сигнализира и кметът на селото Васил Васев, както и от Общината в Бобов дол. Местни хора се оплакват от неприятен мирис.

Съгласно комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ при разпалване емисиите се изпускат през големия комин в рамките на 6 до 8 часа., т.е. няма нарушение.

На 24 януари 2020 г. със заповед, подписана от директора на РИОСВ - Перник, се спира производствената дейност на дружеството на енергийни котли 1, 2 и 3  в частта производство на електрическа енергия чрез използване на неразрешен вид гориво -  биомаса за работата на енергийните котли. 

Пломбирани още на 24-ти януари са шредерните инсталации, използвани при раздробяване на отпадъци.

Експерти обаче коментират, че централата ще продължи да гори отпадъци, които вече са заложени в т. нар. "горивна пирамида", смесени с въглища, за изгарянето им ще са необходими седмици.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и на депутати от 49-ото Народно..

публикувано на 25.07.24 в 15:45
Борислав Сарафов

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 15:34

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство.  Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил..

публикувано на 25.07.24 в 15:27
Делян Пеевски

Пеевски се яви по свое желание пред комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото

Съпредседателят Делян Пеевски се яви по свое желание пред парламентарната комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров-Еврото.  Пеевски представи справка от Софийската градска прокуратура, че като следовател не е работил по разследване, свързано с "Булгартабак", не е..

публикувано на 25.07.24 в 14:59

Тоня Димитрова: Харис и Тръмп трудно биха сменили позициите си, за да спечелят и по-умерените гласоподаватели

" Със сигурност се очертава битка между чернокожа жена от азиатски произход срещу бял мъж, битка между прокурор и осъден престъпник . Големият въпрос е след като Камала Харис спечели подкрепата на необходимия брой делегати от Демократическата партия, кой ще избере за свой вицепрезидент, за да се оформят двете кандидат-президентски двойки".   Това..

публикувано на 25.07.24 в 14:21

ЕК даде България на Съда на ЕС заради три нарушения на европейското право

Страната ни не е транспонирала правилно директивата за правото на информация в наказателното производство. Едно от опасенията е свързано с неправилното транспониране на приложното поле за лицата, които са заподозрени в извършването на престъпление, но все още не им е повдигнато официално обвинение. Това означава, че у нас те не се ползват от..

публикувано на 25.07.24 в 14:20