Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху оттегли искането си за имунитет срещу съдебно преследване

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че се отказва от искането си за парламентарен имунитет срещу обвиненията в корупция, предаде АФП.

Съобщението идва само часове преди срещата му в Белия дом с президента Доналд Тръмп за разкриване на дългоочаквания мирен план на САЩ.

„Информирах председателя на Кнесета, че оттеглям искането си за имунитет“, написа Нетаняху във Фейсбук и допълни: „Няма да оставя политическите си опоненти да използват този въпрос, за да притесняват историческата стъпка, която ръководя“.

Израелският парламент трябваше да гласува днес сутринта за създаването на комисия за дебат и вземане на евентуално решение за искането за имунитет.

Противниците на Нетаняху вече си осигуриха мнозинство в Кнесета, с което може да откажат имунитета на премиера.

Решението му отваря пътя на главния прокурор да продължи напред и да насрочи дата за процес по обвиненията срещу Нетаняху в подкупи, измама и нарушаване на доверието. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи като "опит за преврат" повдигнатите му обвинения

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като "опит за преврат" повдигнатите му обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие . Те са свързани със законодателни действия в полза на медиен конгломерат. Според разследващите Нетаняху е получил..

публикувано на 22.11.19 в 07:39
Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху

Тръмп се срещна с Нетаняху и Ганц

Американският президент Доналд Тръмп прие снощи израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия основен политически съперник Бени Ганц в навечерието на представянето на дългоочаквания мирен план за Близкия изток, предаде Асошиейтед прес. Тръмп съобщи, че..

публикувано на 28.01.20 в 03:27