Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Халеп с място на полуфиналите на Australian Open

Симона Халеп и Анет Контавейт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двукратната шампионка от турнирите от Големия шлем и финалистка от 2018 година Симона Халеп се нуждаеше от само 54 минути, за да наложи категорично превъзходството си над дебютантката в четвъртфинали на Откритото първенство на Австралия по тенис Анет Контавейт – 6:1, 6:1.

След два гейма в полза на сервиращите естонката Контавейт първа допусна пробив, след като беше въвлечена няколко пъти в по-продължителни разигравания с размени на бекхенди и сбърка ключово. Халеп, демонстрира отличните си защита и покритие на ширината на корта, лишавайки опонентката си от някои уинъри. Тактиката на естонката беше правилна – тя се стремеше да завършва бързо точките с търсене на печеливши удари, но няколко пъти изпълнението бе неточно и с непредизвиканите грешки везните се наклониха в полза на Халеп.

Румънката затвърди убедително, а при 1:3 изоставане Контавейт отново проведе сервис-гейм, в който не можеше да разчита на първото си подване. Въпреки че се измъкна от 0-40, тя не можа да поддържа интензитета на Халеп от основната линия и стана нейна плячка, като Симона заслужи поздравления за поемането на инициативата в разиграванията, когато имаше брейк-бол. От четвъртия опит тя успя да пробие за втори път и да се откъсне значително в първия сет при 4:1.


Двукратната шампионка от „Шлема“ се измъкна от положение да спасява точка за пробив при следващото си подаване, но го направи с чудесен форхенд-уинър по правата. Преди това Контавейт си беше дала шанс с отлични къси диагонали от бекхенд, но в нужните моменти първият сервис на Халеп й носеше повече позитиви от този на опонентката. Румънката проби отново и се възползва от втория си сетбол (с прекрасен форхенд по правата), за да поведе с 6:1 след само 29 минути игра, за да подскаже, че ще оправдае статута си на фаворит.

Контавейт бе направила 11 непредизвикани грешки срещу 6 на Халеп, а уинърите бяха 10-7, само че Симона бе спечелила 73% от разиграните точки след неин първи сервис, докато естонката можеше да се похвали самос 43%.

Естонката сравнително отдавна бе загубила усещането, че диктува точките, а и целта й да търси линиите не биваше постигана и водеше до грешки. Халеп съвсем започна да се чувства неуязвима, когато проби за 2:0 във втория сет и увеличи поредицата си на осем поредни спечелени гейма. Те станаха десет и единадесет съвсем скоро, след като Контавейт отново не можеше да проведе две поредни качествени точки и редуваше грешка с прецизно агресивно изпълнение. Дори мрежата се намесваше по-често в полза на румънката и при положение че тя се чувстваше доста по-комфортно от основната линия и забиваше по-добри сервиси, не бе чудно, че резултатът не подсказваше интрига.

Контавейт спечели подаване на нула за 1:5 и най-накрая прекрати поредицата на Халеп, което й заслужи аплодисменти от феновете по трибуните, но нямаше възможност за нещо повече – румънката завърши с ас и приключи двубоя за само 54 минути. В крайна сметка Симона реализира общо 12 уинъра и направи 10 грешки, а съотношението на опонентката й бе 15-15.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брайтън победи Манчестър Юнайтед с 2:1

Брайтън повали Манчестър Юнайтед с гол в добавеното време

Брайтън победи Манчестър Юнайтед с 2:1 у дома на "Амекс Стейдиъм" в мач от втория кръг на английската Висша лига. Двубоят започна с натиск на гостите, но до средата на първото полувреме те нямаха точен удар. В 32-та минута ветеранът Дани Уелбек засече подаване по земя на Кауро Митома и изведе "чайките" напред в резултата. В ответната атака..

публикувано на 24.08.24 в 16:43
Пламен Милушев

Ясни са финалистите на държавното първенство по тенис

Действащият шампион на страната в зала Пламен Милушев и вицешампионът Симон-Антони Иванов ще спорят за титлата на Държавното първенство по тенис на открито при мъжете. Надпреварата с общ награден фонд 10 хиляди лева се провежда на червените кортове на ТК "Левски" в София. Водачът в схемата и финалист на закрито Симон-Антони Иванов победи в..

публикувано на 24.08.24 в 16:12
Христо Стоичков се срещна с жители и гости на Бяла

Стоичков: Винаги съветвам децата да се учат и да спортуват

Христо Стоичков се срещна с жителите и гостите на Бяла. Повече от час и половина той раздава автографи и се снима с хората в новопостроения експоцентър "Уста Колю Фичето". "Искам да виждам усмихнати хора. Така се зареждам. Всички се радват и казват как прославям България, но аз съм го направил благодарение на моите колеги, семейството,..

публикувано на 24.08.24 в 14:54
Логан Сарджънт претърпя тежка катастрофа

Сарджънт катастрофира тежко преди Гран При на Нидерландия

Пилотът на Уилямс - Логан Сарджънт, претърпя тежка катастрофа по време на третата тренировка в Гран При на Нидерландия във Формула 1, поставяйки участието му в квалификацията по-късно днес под въпрос. 23-годишният американец изгубил контрол, излезе от пистата, след което колата му се запали. Сарджънт се отърва без контузии, но свободната..

публикувано на 24.08.24 в 14:39
Хуан Искиердо (в синьо и черно)

Уругвай спря футбола заради здравословното състояние на Искиердо

Уругвай отложи всички футболни мачове за уикенда заради "деликатното здравословно състояние на Хуан Искиердо", след като защитникът на Национал колабира по време на мача срещу Сао Пауло за Копа Либертадорес. Искиердо, който замени Себастиан Коатес на полувремето, падна на земята в безсъзнание в 84-ата минута, без да влиза в контакт с друг..

публикувано на 24.08.24 в 14:31
Валентина Димитрова

Второ злато за България на световното по летен биатлон

Валентина Димитрова спечели титлата в спринта на 6 км при девойките на световното първенство по летен биатлон в Отепя (Естония). Така тя донесе второ злато за България от шампионата, след като в четвъртък Лора Христова стана първа в суперспринта на 7,5 км в същата възрастова група. 21-годишната Димитрова измина трасето за 18:03.9 минути,..

публикувано на 24.08.24 в 13:36
Яник Синер

Яник Синер уволни треньора и физиотерапевта си след допинг скандала

Световният номер 1 в мъжкия тенис Яник Синер обяви, че е уволнил треньора и физиотерапевта си, след като избегна допинг наказание, въпреки че даде два положителни теста през март. Италианецът е бил с положителна проба за стероида клостебол, който може да се използва за изграждане на мускулна маса, след като неговият физиотерапевт Джакомо Налди нанесе..

публикувано на 24.08.24 в 11:46