Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Толинова: Наредба 18 ще блокира дейността на общопрактикуващите лекари

Предприемачи протестират пред Министерството на финансите срещу Наредба 18 за касовите апарати.
Снимка: БГНЕС

Протестите на хотелиери, ресторантьори и търговци, свързани със спорната Наредба 18 и софтуер за управление на продажбите засега се отлагат. Промените трябваше да влязат в сила от 1 февруари. Планираният протест бе подкрепен и от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.


Наредба 18 създава нормативен хаос, изтъкна в предаването "Преди всички" д-р Десислава Толинова, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Отлагането на влизането в сила на наредбата на нас не ни решава проблема, просто го отлага с 6 месеца. За радост е силно да се говори. Проблемите просто остават, те ще се появят след шест месеца, не от понеделник", посочи тя.

При нас основният проблем е, че медицинската програма, с която ние регистрираме нашите прегледи - програма, която регистрира базата медицински данни и отчита нашата дейност като лекари, тя се приравнява към софтуер, който управлява продажби. Което просто няма как да се случи, не е рационално. И това довежда до изкривяване на нашата работа, на практика до блокиране на работата ни“, отбеляза д-р Толинова.

Най-сериозно ни притеснява, че в случая никой не мисли за лечение и медицина, подчерта още Десислава Толинова, според която програмата се приравнява към оператор на продажби.

Лекарят е принуден да мисли ще му съвпадне ли часът на касовата бележка с часа на амбулаторния лист, минало ли е регламентираното време. Отделно, когато влезе здравно неосигурен пациент, той не може да бъде обслужен през медицинската програма за въвеждане в базата на медицински данни на пациента. Трябва да напишеш неговия амбулаторен лист на хвърчащ лист, да ги събираш в папка – по този начин се губят данни. Не могат да бъдат обслужени през медицинската ни програма например здравно неосигурените бременни жени, не могат да се правят имунизации на неосигурени пациенти – дейности, които ние като лекари сме задължени да ги правим по редица наредби“, обясни д-р Толинова и допълни, че от друга страна лекарите са заплашени от санкции по силата на други наредби.

Лекарите като по-консервативно съсловие трудно излизат на протести, допълни д-р Толинова. „И може би това е малък недостатък, защото повечето проблеми в нашата държава явно се решават чрез протести“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литва потвърди, че първата партида Ф-16 е доставена на Украйна

Външният министър на Литва потвърди, че първата партида от дългоочакваните изтребители Ф-16 е пристигнала в Украйна. Изтребителите са производство на компанията "Локхийд Мартин", имат дълго 20 мм-ово оръдие и могат да пренасят бомби и ракети. Според изданието "Телеграф" Ф-16 вече са извършили първите си бойни полети в Украйна. "Украйна няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:56

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец, от днес равнището му е 3,53 на сто при 3,63 през юли.  Изчислението е на Българската народна банка. Показателят е технически, но отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.08.24 в 07:54

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за енергийно и водно регулиране.

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния борд - 1.95583 лева за едно евро. Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие". Депутатите, напуснали групата, бяха представени единствено..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи дим от производствената. Огнеборците са били на място през цялата нощ. Изгоря предприятие за..

публикувано на 01.08.24 в 07:37

Пожарът в Малешевската планина продължава да гори, в гасенето му се включват два шведски самолета

Все още гори пожарът в Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни.  В гасенето на този пожар и на огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включат два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Към  момента  няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:35