Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев изнесе лекция в ТУ - Габрово

Ключовата роля на всеки технически университет е развитието на науката с приложна насоченост, изтъкна Румен Радев в рамките на дискусията.
Снимка: БТА

Образованието е тема на националната сигурност, посочи президентът Румен Радев пред студентите и академичния състав на Техническия университет в Габрово. Държавният глава изнесе лекция за технологиите на бъдещето и дискутира с университетската общност нейната роля в управлението на науката.

Ключовата роля на всеки технически университет е развитието на науката с приложна насоченост, изтъкна Румен Радев в рамките на дискусията.

„Държавните инвестиции у нас в научно-изследователска и развойна дейност са далеч под средното ниво за Европейския съюз“, посочи президентът и коментира, че в тази посока е нужна решителна промяна, за която ще настоява.

Сближаване икономическо и социално между Източна и Западна Европа е възможно единствено чрез инвестиции в образование и наука, продължи Румен Радев:

„Каквито и еврофондове да ни наливат тук за инфраструктура, за какво ли не, няма да постигнем такова сближаване. Ние трябва да настояваме като държава по-голямата част от тези средства да бъдат насочени тук - изграждане на научно-изследователски центрове, лаборатории, помощ финансова и научна за нашите университети“.

Държавният глава подчерта важността на симбиозата между академичната общност, местната власт и индустрия и в отговор на въпрос от аудиторията защити тезата за по-голяма самостоятелност на регионите и финансова децентрализация на общините, което по думите му, ще е стимул за гражданска активност по места.

След дискусията президентът се запозна с учебния процес и посети лаборатории на Техническия университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33