Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган скочи на Русия за действията ѝ в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия не спазва нито споразумението от Астана, нито това от Сочи за Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му пред турски журналисти вече не съществува такова нещо като „процес от Астана“.

Ердоган предупреди, че търпението на Турция е на изчерпване и тя може да предприеме свои собствени стъпки, ако бомбардировките на руската и сирийската авиация в района на Идлиб не спрат. Той изрази и очакване Русия да отправи предупреждение към напредващите сили на сирийския президент Башар Асад.

Турският президент направи коментара си на борда на президентския самолет пред придружаващите го турски медии на връщане от тридневна обиколка в Африка.

Ердоган коментира, че Москва трябва да заеме позиция и да действа или заедно със Сирия, или заедно с Турция, като няма друг вариант.

Процесът от Астана се намира в „затишие“, отговори Реджеп Ердоган на въпрос дали ситуацията може да се разреши чрез този процес. Според него ще се види какво Иран, Русия и Турция могат да направят за съживяване на процеса от Астана.

Процесът от Астана беше наречен така по тогавашното име на казахстанската столица, където през януари 2017 г. започнаха преговори между сирийското правителство и опозицията, след като на 20 декември 2016 г. в Москва външните министри на Иран, Русия и Турция приеха съвместна декларация и станаха страни-гаранти на мирния процес.

Турският държавен глава допълни, че, ако Русия спазва споразуменията за прекратяване на огъня в Идлиб от септември 2018 г., същото ще направи и Турция.

По силата на тези споразумения Идлиб беше превърнат в зона за деескалация и бяха създадени 12 наблюдателни поста на турската армия, които да разделят контролираните от бунтовниците и от властта в Дамаск територии.

Москва обаче посочва, че спирането на огъня се отнася само за цивилните граждани, а не за терористичните групи.

Вчера в остра декларация турското военно министерство предупреди, че ще отговори „без колебание по най-решителен начин“ при евентуална атака срещу турските наблюдателни постове.

Турция се опасява, че офанзивата в Идлиб – последният останал бастион на крайната опозиция в Сирия, може да доведе до нова бежанска вълна към нейна територия. 

Вчера сирийските правителствени войски навлязоха в град Маарат ал-Нуман – второто по големина населено място в област Идлиб, разположено на ключовата магистрала, свързваща столицата Дамаск с най-важния център в северната част на страната - Алепо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21