Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските маски пазят от новия коронавирус, но слабо

Хората в цял свят масово изкупуват медицинските маски в опит да се предпазят от новия коронавирус, разпространяващ се от Китай, но маските не осигуряват пълна защита, съобщи Ройтерс.

Всички вируси са достатъчно малки, за да преминат през тъканта на обикновените медицински маски, но микробите обикновено не се пренасят по въздуха, казва д-р Марк Денисън от медицинския център на университета "Вандербилт" в Нашвил, Тенеси. Денисън изследва ТОРС и близкоизточния респираторен синдром, които са коронавируси от семейството на причинителя на заразата от Ухан.

Вирусите обичайно се пренасят между хората чрез капчиците при кихане и кашляне.

Тези капчици попадат върху ръцете и други повърхности, които се докосват от другите хора, а те от своя страна ги пренасят върху очите, носовете и устата си.

Маските могат да блокират разпространението на по-едрите капчици при кихане и кашляне, тоест дават някаква защита, казва д-р Денисън.

Освен това хората, които носят маски, не докосват носа и устата си. Това може да предпази носещите маски да поемат вируса от повърхности, докосвани от заразени.

Никой досега обаче не е сравнявал заболеваемостта на група хора, носещи маски и на такива без маски при излагането им на въздействието на новия коронавирус, казва д-р Денисън.

Най-добрият начин да се избегне зараза с вируса е да се мият ръцете с вода и сапун.

Ако не разполагате с тях, се използва препарат за дезинфекция на алкохолна основа. Същата препоръка е валидна за предпазване от обикновена настинка и грип.


Пет дни е инкубационният период на коронавируса от Китай

Инкубационният период на новия коронавирус, възникнал в Ухан, Китай, е средно 5,2 дни, но варира доста при различните пациенти, съобщи Франс прес.

Оценките са предварителни и "неточни", с големи разлики и затова се препоръчва "период на наблюдение и на карантина от 14 дни за хората, изложени на вируса", написаха китайски учени от здравни държавни ведомства в публикация в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Китайските учени са изследвали първите 425 пациенти, заразени с новия коронавирус, а оценката за инкубационния период на вируса 2019-CoV се основава на данни от първите 10 болни.

Световната здравна организация в понеделник съобщи в бюлетина си за период от 2 до 10 дни за проява на симптомите (треска, кашлица, затруднено дишане).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52