Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за музикалния деец Ангел Букорещлиев

Един от пионерите в българското професионално музикално изкуство и първи концертиращ пианист у нас е Ангел Букорещлиев - композитор, хоров и оркестров диригент, клавирен педагог, фолклорист, теоритик, изявен музикален деец. Поводът е 150-годишнината от неговото рождение. За него големият български композитор Петко Стайнов споделя: "Букорещлиев винаги е носил един напредничав дух и е притежавал висок художнически вкус. Културна България дължи почит на Букорещлиев и признание на делото му, защото то е дело на пълнокръвен музикант, на безкомпромисен художник и безкористен общественик, следователно е дело на личност от висок нравствен и интелектуален заряд“. 

Ангел Букорещлиев е роден на 31 януари 1870 г. в село Плевня, Драмско (днес в пределите на Гърция). Той е осмото от десетте деца в семейството. Един от неговите братя е в четата на Христо Ботев. Като мълък пее в църковния хор, после отива в София, където живее един от братята му - военен с голяма кариера. Учи пиано при полякинята Схолевинска, а след пети клас заминава за Прага. Една година се обучава в школата на Либенски, след това завършва Органовата школа и получава солидна музикално образование. При завръщането си в България изнася заедно със състудентите си певците Иван Славков и Драгомир Казаков концерт във Военния клуб - събитие за софиянци. Като пианист тогава той изпълнява Фантазия върху теми от „Севилският бръснар“ на Росини-Лист, Унгарска рапсодия №4 също от Лист и "Брилянтна полонеза" от Вебер. 

Тримата  организират и първия опит за създаване на български професионален оперен театър у нас - оперното отделение към Столичната драматична трупа „Сълза и смях“, което просъществува две години. Букорещлиев отначало съпровожда спектаклите и откъсите от опери на пиано, по липса на оркестър. След пропадането на оперния експеримент Букорещлиев две години учителства в Казанлъшкото педагогическо училище и през 1894 г. се заселва в Пловдив, където остава до края на живота си - умира на 8 янурари 1950 година. Започва като учител в мъжката гимназия, където създава хор, а две години по-късно е един от инициаторите за създаването на Пловдивското певческо дружество, където дълги години е диригент. За нуждите на съставите, които ръководи, той композира 10 китки за хор, станали популярни в цяла България. С това не се ограничава многостранната дейност на Букорещлиев: през 1926 г. той е един от създателите на Пловдивското музикално училище, съществувало шест години. Преподава пиано и възпитава много изтъкнати впоследствие музиканти. Изнася самостоятелни концерти като пианист с репертоар, включващ  творби на Бах, Моцарт, Бетовен, Менделсон, Шопен, Лист, Чайковски. Композира пиеси за пиано, сред които е „Българска рапсодия“. Има изяви и като органист - свири в Пловдивската католическа катедрала на погребението на княгина Мария Луиза.

Ангел Букорещлиев организира много експедиции за събиране  на народни песни в Родопите, Средногорието, Македония - записва  2500 песни, нотира 461 от тях и ги публикува като „Среднородопски песни" в „Сборник за народни умотворения". Пише и редица статии по теоритични въпроси.

Не трябва да забравяме тази знакова фигура в развитието на нашето  музикално изкуство!

Чуйте в звуковия файл изпълнение на песента на Ангел Букорещлиев "Море рано рани".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дани Радичков

Връчват нова национална литературна награда за сборници с къси разкази на името на Йордан Радичков

По случай 91 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица ще бъде представен сборник с новели на 23 октомври. На 24 октомври, на рождения ден на автора ще се проведе първото издание на новата национална литературна награда за сборници с къси разкази на името на Йордан Радичков. Той почина през 2004 година на 74 години. "Цялата награда се..

публикувано на 22.10.20 в 13:25

Помните ли баритона Цветан Каролев?

Навършиха се 130 години от рождението на един от създателите на българския оперен театър и дългогодишен солист на Оперната дружба, по-късно на Софийската опера - баритона Цветан Каролев. Уви, днес неговото име е напълно непознато, останал е само един, при това много стар запис на негово изпълнение, който дава съвсем бегла представа за неговото..

публикувано на 22.10.20 в 12:34

Пианистката Мария Кьосева с дебютен албум в Германия

"Piano Pentagon" (Клавирен петоъгълник) е заглавието на компактдиска и то обединява многообразие на цветови багри и музикални възприятия от звуковата палитра на петима известни композитори от клавирната литература: Първи ъгъл: Полифоничен мост - той е между Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон-Бартолди. Втори ъгъл: Пеещи клавиши - тук са няколко от..

публикувано на 22.10.20 в 12:03

"Камерният свят на Павел Герджиков", описан в книга от Боряна Ламбрева

Повече от 30 години проф. д-р Боряна Ламбрева работи във Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Като акомпанятор сме я виждали и чували в партньорства с големи имена от оперната и камерната сцена - през юни заедно с примата Красимира Стоянова откриха фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив...

публикувано на 21.10.20 в 21:31
Изпълнение на

Виолистът Владимир Косяненко: "Варненско лято" е фестивалът с най-приятелска атмосфера

Макар и вече в есенния сезон, програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято" продължава и на 20 октомври там звуча италианска барокова музика - в Аулата на Икономическия университет свириха гостите от Италия Марио Карбота - флейта и пиколо, Енрико Казаца - цигулка, и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата беше посветена..

публикувано на 21.10.20 в 20:40

Басът Орлин Анастасов влиза в ролята на режисьор

На 23 октомври от 19 часа на сцената в Голямата зала на Доходното здание в Русе ще бъде премиерата на "Севилският бръснар" - комичната опера на Джоакино Росини. Режисурата е на Орлин Анастасов, когото оперните меломани по света познават като прекрасен бас, но сега той ще има своя дебют в ролята на постановчик. Тъй като русенският..

публикувано на 21.10.20 в 19:47

10 години фондация "Йордан Камджалов"

10 години от основаването си отпразнува на 17 октомври фондация „Йордан Камджалов“ с концерт в столичния Военен клуб.  Водещата на концерта, актрисата Биляна Петринска, представи всички страни и постижения на Фондацията, както и да внесе по-личен характер на събитието чрез кратки разговори с участниците. На сцената на Военния клуб..

публикувано на 21.10.20 в 17:42