Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за музикалния деец Ангел Букорещлиев

Един от пионерите в българското професионално музикално изкуство и първи концертиращ пианист у нас е Ангел Букорещлиев - композитор, хоров и оркестров диригент, клавирен педагог, фолклорист, теоритик, изявен музикален деец. Поводът е 150-годишнината от неговото рождение. За него големият български композитор Петко Стайнов споделя: "Букорещлиев винаги е носил един напредничав дух и е притежавал висок художнически вкус. Културна България дължи почит на Букорещлиев и признание на делото му, защото то е дело на пълнокръвен музикант, на безкомпромисен художник и безкористен общественик, следователно е дело на личност от висок нравствен и интелектуален заряд“. 

Ангел Букорещлиев е роден на 31 януари 1870 г. в село Плевня, Драмско (днес в пределите на Гърция). Той е осмото от десетте деца в семейството. Един от неговите братя е в четата на Христо Ботев. Като мълък пее в църковния хор, после отива в София, където живее един от братята му - военен с голяма кариера. Учи пиано при полякинята Схолевинска, а след пети клас заминава за Прага. Една година се обучава в школата на Либенски, след това завършва Органовата школа и получава солидна музикално образование. При завръщането си в България изнася заедно със състудентите си певците Иван Славков и Драгомир Казаков концерт във Военния клуб - събитие за софиянци. Като пианист тогава той изпълнява Фантазия върху теми от „Севилският бръснар“ на Росини-Лист, Унгарска рапсодия №4 също от Лист и "Брилянтна полонеза" от Вебер. 

Тримата  организират и първия опит за създаване на български професионален оперен театър у нас - оперното отделение към Столичната драматична трупа „Сълза и смях“, което просъществува две години. Букорещлиев отначало съпровожда спектаклите и откъсите от опери на пиано, по липса на оркестър. След пропадането на оперния експеримент Букорещлиев две години учителства в Казанлъшкото педагогическо училище и през 1894 г. се заселва в Пловдив, където остава до края на живота си - умира на 8 янурари 1950 година. Започва като учител в мъжката гимназия, където създава хор, а две години по-късно е един от инициаторите за създаването на Пловдивското певческо дружество, където дълги години е диригент. За нуждите на съставите, които ръководи, той композира 10 китки за хор, станали популярни в цяла България. С това не се ограничава многостранната дейност на Букорещлиев: през 1926 г. той е един от създателите на Пловдивското музикално училище, съществувало шест години. Преподава пиано и възпитава много изтъкнати впоследствие музиканти. Изнася самостоятелни концерти като пианист с репертоар, включващ  творби на Бах, Моцарт, Бетовен, Менделсон, Шопен, Лист, Чайковски. Композира пиеси за пиано, сред които е „Българска рапсодия“. Има изяви и като органист - свири в Пловдивската католическа катедрала на погребението на княгина Мария Луиза.

Ангел Букорещлиев организира много експедиции за събиране  на народни песни в Родопите, Средногорието, Македония - записва  2500 песни, нотира 461 от тях и ги публикува като „Среднородопски песни" в „Сборник за народни умотворения". Пише и редица статии по теоритични въпроси.

Не трябва да забравяме тази знакова фигура в развитието на нашето  музикално изкуство!

Чуйте в звуковия файл изпълнение на песента на Ангел Букорещлиев "Море рано рани".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Иларионова

"Le Cadeau" - нов албум с френска музика на цигуларката Зорница Иларионова

Новият компактдиск на младата, но вече много изявена цигуларка Зорница Иларионова, e записан в партньорство с пианистката Мария-Елена Средева. Той е озаглавен „Подаръкът“ (Le Cadeau) и съдържа пиеси от френски композитори. Зорница Иларионова е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, в класа на нейната майка –..

публикувано на 21.04.21 в 20:28

Спомен за проф. Савка Шопова-Маркова

На 16 април се навършиха 90 години от рождението на уважаваната българска пианистка Савка Шопова-Маркова - изтъкната клавирна педагожка и камерна изпълнителка. Въпреки че тя си отиде от този свят през 2018 г., споменът за нея е все още жив. “Всички ние, нейните студенти, бяхме дълбоко впечатлени от невероятната вътрешна сила и авторитет на..

публикувано на 21.04.21 в 20:04

Пианистът Людмил Ангелов ще отпразнува на сцената 3х20

Един от най-уважаваните български пианисти - Людмил Ангелов - подготвя три юбилейни концерта, с които да отбележи своята предстояща 60-годишнина - в София, на сцената на зала "България". Своеобразният триптих ще започне на 27-ми април и ще предложи много богата палитра от позната и по-рядко изпълнявана музика. Финалният концерт ще бъде солов рецитал,..

публикувано на 21.04.21 в 19:19
Тома Илиев в студиото в Портланд

Българска музика ще звучи в поредица на Портландския бароков оркестър

Портландският бароков оркестър кани почитателите си на специален онлайн концерт на 23 април вечерта местно време - първо събитие от поредица, наречена Great Arts. Period. С какво е интригуващ този концерт за нас? Той е на българския цигулар Тома Илиев и е наречен „Сезоните на България: Музика за соло цигулка, вдъхновена от фолклора“ . В..

публикувано на 21.04.21 в 18:41

Цигуларят Даниел Хоуп: Трябва да се борим за културата

Даниел Хоуп – един от изключителните цигулари в света в момента – беше част от звездната поредица на Софийската филхармония през този сезон. Директорът й Найден Тодоров го покани да солира в Концерта за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън, а в програмата беше включена и финалната сцена от операта "Саломе" на Рихард Щраус с примата..

публикувано на 21.04.21 в 17:51
Мартин Зайранов

Цигуларят Мартин Зайранов - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред..

публикувано на 21.04.21 в 16:44

Микрофон с граната - артистичен знак за свободата на словото

Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната микрофон. Работещата в Берлин българска художничка Марияна Василева показва първата си  самостоятелна изложба у нас – тя е озаглавена „pro homine“ и е подредена в галерия „Sariev“ в Пловдив. „Pro homine“ в буквален превод означава „за човека“. Безспорно..

публикувано на 21.04.21 в 10:16