Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Желаем възможно най-добри отношения с Великобритания в бъдеще

| обновено на 31.01.20 в 20:15
Шарл Мишел, Дейвид Сасоли и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз желае възможно най-добри отношения с Обединеното кралство в бъдеще, заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но допълвайки, че "тези отношения никога няма да бъдат толкова добри, колкото членството в ЕС".

"И, да, в понеделник отваряме нова страница в нашата история", каза тя.

Фон дер Лайен посочи че предизвикателствата и възможностите, пред които е изправен единният блок, не са се променили заради Брекзит, настоявайки, че трябва намерят решение важните въпроси, свързани с изменението на климата, дигиталната революция и проблемите на миграцията.

Говорейки заедно с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и с председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция в европейския парламент за бъдещето на Европа, шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза: "Нашата сила е в нашия уникален съюз", противопоставяйки се по този начин на изолационистката политика.

Фон дер Лайен добави, че ЕС научи много от Брекзит преговорите през последните три години и половина. Съюзът също така научи, че 27-те държави членки са много по-силни когато са обединени и че ЕС е способен да "защити своята държава членка Ирландия" по време на преговорите с Великобритания след Брекзит.

Шарл Мишел: Няма да има единен пазар за Обединеното кралство без отстъпки

Обединеното кралство не може да има достъп до единния европейски пазар, ако се отклонява от стандартите на Европейския съюз, заяви от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

"Отправяме изключително ясно, просто и силно послание - като Европейски съюз ние желаем да запазим възможно най-тесните връзки с Великобритания. Но, естествено че колкото повече тя се старае да се раздалечава от стандартите на общността, толкова по-ограничен ще е нейният достъп до единния пазар".

Той отбеляза, че ЕС ще работи за изграждането на "по-силен" и на "по-амбициозен"  единен блок. Той подчерта, че парламентът, комисията и съветът ще си сътрудничат през следващия месец, за да определят общи приоритети и да покажат, че "Европейският проект е силен".

Според Шарл Мишел Европейският съюз трябва да възприеме подход "отдолу нагоре", така че да доближи "силният" европейски проект до своите граждани в бъдеще. Той добави, че цифровият дневен ред и изменението на климата ще действат като значими теми, които могат да обединят гражданите на ЕС в бъдеще.

Очаква се ЕС и Великобритания да започнат търговски преговори през март, след Лондон официално напусне ЕС в края на днешния ден. До края на годината Обединеното кралство ще остане в единния пазар и митническия съюз, според т.нар. "преходен период", който приключва на 31-ви декември.

Лео Варадкар: Ирландия е безусловна част от ЕС

Ирландският премиер Лео Варадкар пък потвърди в петък, че Ирландия е "безусловна част от групата на европейските държави". Той казва, че харесва терминът "транснационализъм", визирайки, че хората гласуват на избори за ЕС.

Варадкар също така посочи, че страната му ще бъде изправен пред предизвикателства, защото "влязохме заедно в ЕС и сега оставаме, а Великобритания си тръгва".

Говорейки пред Института за международни и европейски въпроси, Лео Варадкар отговори на въпрос как Ирландия очаква да се справи с новите климатични резолюции в ЕС.  Той посочи, че е възможно до 2023-а година да разполагаме с 2 милиона електрически превозни средства. "Вижте WhatsApp. Сега всяко семейство разполага с него, докато преди десет години, никой не го притежаваше".

Той добави, че е възможно Ирландия да намали вредните си емисии до 2-3% годишно. "Хората са критични към нашите начини как да го направим. Истинският въпрос е как да се ангажираме с намаляване в размер 7-8%. Това би било желателно и правилно, трябва да се стремим към това. Трябва да разберете какво ще бъде въздействието върху живота на хората, тяхната работа и бедността".

Макрон: Лондон да не очаква същото отношение

Великобритания не бива да очаква отношението на Европейския съюз към нея да остане същото като към страна членка, предупреди тази вечер френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Макрон направи специално изявление в Париж, в което декларира, че Франция е заинтересована от укрепване на близките връзки с Обединеното кралство. Но допълни, че британците не могат да бъдат хем извън, хем в Европейския съюз. „Ако нямате същите задължения, не може да очаквате, че ще имате същите права“, каза още Макрон.

Според френския президент Брекзит трябва да бъде използван, за да се изгради по-ефикасен и по-могъщ Европейски съюз.

Меркел: Брекзит наранява обединена Европа

По-рано германският канцлер Ангела Меркел призна, че Брекзит наранява дълбоко обединена Европа. Но беше категорична, че Европейският съюз ще защити интересите си в бъдещите преговори с Обединеното кралство, особено по отношение на целостта на единния пазар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26