Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев пред Чавушоглу: Турция е важен съюзник и добър съсед за България

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря днес с президента Румен Радев.
Снимка: БТА

Турция е важен съюзник и партньор и добър съсед за България, посочи президентът Румен Радев на срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение у нас.

Радев подчерта, че стабилните отношения между София и Анкара са приоритет на българската външна политика: „Резултатите от нашите съвместни действия са от огромно значение за сигурността и стабилността в цяла Европа и искам да благодаря във ваше лице за усилията, които полага турската страна, за спазване на съвместното споразумение между Европейския съюз и Турция от 2016 година за борба с нелегалната миграция".

От своя страна Чавушоглу също изтъкна приятелските отношения и сътрудничеството между София и Анкара във всички области:

„Убедени сме, че бихме могли да направим повече в областта на инвестициите, търговията, транспорта и логистиката. Правим крачки в тази посока. По отношение на енергетиката България и Турция са енергийни хъбове в региона. Общата ни борба с нелегалната миграцията е пример и ние заедно даваме своя принос за стабилността на Балканите. А този принос е значим и за цяла Европа“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и Екатерина Захариева в София.

Чавушоглу критикува Евросъюза от София

Европейският съюз има дефицит на политики и това пречи да се превърне в глобален играч, расистките партии разтърсват корените на европейските институции, новата методология за водене на преговори за присъединяване само усложнява още повече процеса..

обновено на 31.01.20 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05