Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тарик Ясаревич, СЗО: Работим за създаването на бърз тест за диагностика на коронавируса

Смъртността от новото заболяване не е висока, заяви говорителят на здравната организация

| обновено на 01.02.20 в 11:47
Тарик Ясаревич
Снимка: пресслужба на ООН

Коронавирусът създава „извънредна заплаха за общественото здраве в глобален мащаб“, обяви Световната здравна организация (СЗО), но се въздържа от призив за ограничаване на търговията и пътуванията. Въпреки това бизнесът е в паника заради спрените китайски фабрики и потенциалното забавяне на доставки на стоки и части от Китай до целия свят.

„Паника“ е и думата, която най-точно описва опасенията на много от китайските граждани, които дори не излизат да пазаруват. На много летища по света въведоха допълнителни мерки, а цял круизен кораб бе спрян заради съмнения на заболели от новия вирус на борда.

Днес се очаква и евакуираните от Китай европейски и британски граждани да пристигнат в родината си. Как СЗО се бори с коронавируса разкри говорителя на здравната организация Тарик Ясаревич.

Какви мерки се вземат в световен мащаб и достатъчни ли са те?

„Още от първия ден Световната здравна организация работи с китайските власти, за да установим какъв е този вирус. Разработихме и приехме препоръки за действие и ги изпратихме на всички държави. Вирусът вече се разпространи в 18 държави и е твърде вероятно да се пренесе и в други. Причината е, че заразата се предава от човек на човек.

Ние искаме всички държави да са предупредени за вируса и да повишат нивото си на подготовка, за да могат да реагират правилно. Най-важното е да могат бързо да установят симптомите, да направят тестове и ако се установи, че заболелият наистина страда от коронавирус, да му приложат правилно лечение.

Какво съдържат тези препоръки? Каква е правилната реакция не само от страна на властите, но и на хората, които са попаднали в среда с коронавирус?

Препоръчваме на хората, живеещи в места, където заразата вече е разпространена - най-вече провинция Хубей, незабавно да потърсят лекарска помощ, ако се почувстват зле, имат кашлица, хрема, респираторни проблеми и други симптоми, насочващи към вируса. В никакъв случай не трябва да пътуват.

За останалите хора - ние настояваме да се подобри подготовката на лекарите и на цялата система. Много е важно вирусът да може бързо да бъде диагностициран. Китай много бързо успя да разпространи генетичен материал, така че всяка държава много бързо може да установи дали става дума точно за този вирус. В момента работим с учени от целия свят, за да създадем бърз и лесен тест за диагностика.

Затова казваме, че е много важно властите да са в готовност. Ако има пациент с респираторни проблеми, който е бил в някое от огнищата на заразата, той трябва бързо да бъде диагностициран и да получи правилно лечение. Най-важното сега е да научим повече за коронавируса, за да разработим и начини за бърза диагностика, да подобрим лечението и да опитаме да разработим ваксина. 

Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

Смъртните случаи са изключително много. Причината в самия вирус ли е или починалите са имали и други здравословни проблеми, които в комбинация с вируса са довели до леталния край?

Предварителните данни сочат, че смъртността е между 2 и 4 %, което всъщност не е чак толкова високо ниво. Изключително притеснително обаче е, че много хора могат да изгубят живота си заради този вирус. Процентът на смъртност може и да падне, тъй като с разработването на по-добра диагностика, вероятно ще откриваме все повече и повече хора, които са преболедували или в момента боледуват почти без симптоми или с много леки симптоми.

Въпреки това трябва да подчертаем, че това е изцяло нов вирус. Затова трябва да бъдем много бързи. Под „бързи“ ние в Световната здравна организация разбираме колкото се може по-бързо и точно проучване на вируса, установяване на причината за появата му и съответно - максималното ограничаване на разпространението му.

В същото време не препоръчахте ограничаване на пътуванията като мярка срещу разпространението на вируса в световен мащаб. Способни ли са страните бързо да установят вируса и да реагират адекватно?

Зависи от държавите. Ние знаем, че има страни с много добри здравни системи. Те са ги привели към всички международни здравни стандарти и непрекъснато развиват капацитета им. Това означава, че те знаят как се реагира при разпространение на зараза, имат подготвени специалисти, които могат да работят на терен. Също така, че имат достатъчно добри лаборатории и места, в които да изолират болните и да полагат специални грижи за тях.

Разбира се, има и други държави, които не са на толкова добро ниво. За тях Световната здравна организация ще осигури подкрепа.

Светът в момента е настръхнал заради коронавируса, което има много тежки икономически и социални последици. Оценявате ли като адекватна реакцията и не ви ли се струва, че се стигна до ненужна истерия?

Както казах, смъртността е само между два и четири процента. Повечето хора, които се заразят с коронавируса, ще се възстановят напълно. Проблемът е, че ние не познаваме същността на този вирус, защото е изцяло нов. Също така се наблюдават случаи с много редки симптоми и нетипично протичане на заболяването. Това изисква спешната реакция.

Надяваме се, че медицинските екипи ще следват нашите препоръки - как да диагностицират и лекуват хората, но и кога да ги изпишат от болница и да им позволят да се върнат към нормалния си начин на живот. Никой не трябва да бъде държан в болница повече, отколкото е необходимо за възстановяването му.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05