Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватският град Риека официално пое щафетата на Европейска столица на култура

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватският пристанищен град Риека, на брега на Адриатическо море, пое официално щафетата на европейска столица  на културата през 2020 г. 

Няколко хиляди души не се уплашиха от проливния дъжд, за да присъстват на многото спектакли в Риека, в които през целия ден участваха стотици артисти, танцьори и певци. Зрителите успяха да се насладят на много концерти, един от които се състоя в историческата сграда на рибния пазар. Благодарение на инсталация с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се запознаят и с новата история на Риека.


Основното събитие, наречено "Индустриална опера", се състоя на пристанището в града. Проявата разказва историята на Риека и представя града като пристанище на многообразието. Под този девиз ще бъдат организирани културните прояви през цялата година.

Риека е богат откъм историческо минало и е принадлежал на различни страни през 20 в. Днес градът залага на туризма и културните прояви, за да оздрави икономиката си.

Освен Риека, тази година и ирландският град Голуей е европейска столица на културата. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат  на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от  гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата  за предсрочните парламентарни избори, но е и в тази за Европейския парламент. На заседание на областния съвет на..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8. Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв. „Изток“ починаха в столични болници - едното на 10-и, другото на 14-и април. Те не са били имунизирани,..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година,..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето. Едва 4% от проектите към днешна дата достигат фаза на осъществяване. Събития като това в..

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все по-трудно за политолозите , не за анализаторите, на които им се пълнят главите с опорки от сутрин до..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски лири и доставката на още боеприпаси, посочиха от  канцеларията на британския лидер, предаде БТА...

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се беше разположил на тревните площи пред сградата на  Колумбийския унивесрситет  последваха..

публикувано на 23.04.24 в 08:06