Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева искала директори на училища да подкрепят конкретно издателство при избора на учебници

Янка Такева
Снимка: Ани Петрова, БНР

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева е изпратила писмо до директори на училища, в което ги моли да подкрепят конкретно издателство при избора на учебници и учебни помагала. От Министерството на образованието и науката на свой ред посочиха, че не одобряват и не считат за правилен този подход.

Писмото на Янка Такева е с дата 10-и януари. То е изпратено до директори на училища и областни координатори на синдиката и им препоръчва при избора на учебници за първи, втори, пети и шести клас и на учебни помагала за трета и четвърта група на детските градини, да бъде избрано издателството, подкрепяло издаването на вестник "Учителско дело" в продължение на 10 години. 

От Министерството на образованието посочиха, че още с встъпването си в длъжност просветният министър  Красимир Вълчев е наредил на началниците на регионалните управления на образованието и на  директорите на училища да не допускат оказването на административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници.

"Изборът на учебници и учебни помагала се прави от учителите, които преподават по съответния предмет - професионално и обективно, без да им се оказва натиск", пишат от МОН. От ведомството допълват, че изборът на всеки учебник се съгласува и с Обществения съвет на училището, в който участват и родители и че във връзка с разпространеното писмо на учителския синдикат, ще бъде проведен разговор в рамките на Отрасловия съвет, както и среща със собствениците на издателства.

БНР потърси за коментар Янка Такева, но до момента няма отговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че..

публикувано на 09.05.24 в 19:08
Проф. Алесандро Бруни (вдясно) по време на конференция в София

Проф. Алесандро Бруни: В университетите в Италия има традиция в Славистиката

В Италия има традиция в преподаването на славянски филологии. 102 години от основаването на първата катедра "Славистика" в университета в Падуа. Това каза пред БНР Алесандро Бруни, професор по Славистика в университета "Ка Фоскари" във Венеция, лектор в едни от най-престижните университети в света, говори 9 езика. Проф. Бруни е в България по..

публикувано на 09.05.24 в 18:55

Любчо Нешков: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е логичен край на случващото се през последните години

Победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Република Северна Македония е логичен край на случващото се през последните 3-4 години . Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на Информационна агенция БГНЕС. "След като през 2019-2020 г. тогавашният премиер Зоран Заев, а след това и неговият наследник решиха, че могат да шантажират и да не..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас...

публикувано на 09.05.24 в 17:56