Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров и Чавушоглу: Двустранните договорености за Идлиб трябва да бъдат спазвани

Сергей Лавров /в ляво/ и Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, са обсъдили ескалацията на конфликта в Северозападна Сирия и са се съгласили, че двустранните договорености за областта Идлиб трябва да бъдат спазвани. За това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на руски медии.

По-рано Анкара обяви, че 5-има турски войници и 1 цивилен са загинали при обстрел на сирийската армия край град Саракеб и че в отговор Турция е нанесла серия въздушни удари.

Турският президент Реджеп Ердоган призова руската страна да спазва договореностите от Сочи и Астана. Той поясни, че ситуацията в Идлиб е станала "неуправляема" - вследствие от офанзивата на сирийския режим срещу местните бунтовници близо 1 милион бежанци се стичат към турските граници. Ердоган каза това при визитата си в Киев, където обяви пълна подкрепа за териториалната цялост на Украйна и заклейми като незаконно анексирането на полуостров Крим от Русия.

Руското министерство на отбраната опроверга информацията за турски въздушни удари срещу сирийските правителствени сили в провинция Идлиб. Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази безпокойството на Москва от продължаващите действия на терористичните групировки в провинцията. 

В съобщение на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия се посочва, че навлизайки тази нощ в зоната за деескалация в провинция Идлиб, турските военни попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили. Няколко души били ранени, нямало информация за загинали. Турски военни самолети не са нарушавали границата на Сирия и не са нанасяли удари по позиции на сирийската армия, твърдят още от центъра. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира темата:

„Първо, руските и турските военни са в постоянен контакт. Второ, засега не е имало разговор на най-високо равнище, но няма никакво съмнение, че той може да бъде съгласуван много бързо, ако президентите сметнат за необходимо. Трето, министерството на отбраната на Руската федерация вече даде необходимите разяснение във връзка със ситуацията в Идлиб. Четвърто, продължаваме да сме обезпокоени от продължаващите действия на терористичните групировки в този сирийски регион“.

Песков изрази и несъгласието си с думите на турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че Анкара не признава Крим за част от Русия и продължава внимателно да следи положението на кримските татари. Говорителят на Кремъл нарече опасенията за съдбата на кримските татари безпочвени. Той припомни на турския лидер, че има лична покана от президента Владимир Путин да посети Крим


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната й. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас. В приветствие, изпратено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, беше..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван Виделов. БСП в София с ново ръководство Групата на местна коалиция "БСП за България" отхвърли..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той.  СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев? Групата на ГЕРБ-СДС в..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години.  Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока На място са се събрали..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Освобождаването на Желязков като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще е на всяка цена

По същество актът на оставката на Росен Желязков може да бъде тълкуван като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще бъде на всяка цена.  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков. Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против".  Депутатите то ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 25.04.24 в 12:37