Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров и Чавушоглу: Двустранните договорености за Идлиб трябва да бъдат спазвани

Сергей Лавров /в ляво/ и Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, са обсъдили ескалацията на конфликта в Северозападна Сирия и са се съгласили, че двустранните договорености за областта Идлиб трябва да бъдат спазвани. За това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на руски медии.

По-рано Анкара обяви, че 5-има турски войници и 1 цивилен са загинали при обстрел на сирийската армия край град Саракеб и че в отговор Турция е нанесла серия въздушни удари.

Турският президент Реджеп Ердоган призова руската страна да спазва договореностите от Сочи и Астана. Той поясни, че ситуацията в Идлиб е станала "неуправляема" - вследствие от офанзивата на сирийския режим срещу местните бунтовници близо 1 милион бежанци се стичат към турските граници. Ердоган каза това при визитата си в Киев, където обяви пълна подкрепа за териториалната цялост на Украйна и заклейми като незаконно анексирането на полуостров Крим от Русия.

Руското министерство на отбраната опроверга информацията за турски въздушни удари срещу сирийските правителствени сили в провинция Идлиб. Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази безпокойството на Москва от продължаващите действия на терористичните групировки в провинцията. 

В съобщение на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия се посочва, че навлизайки тази нощ в зоната за деескалация в провинция Идлиб, турските военни попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили. Няколко души били ранени, нямало информация за загинали. Турски военни самолети не са нарушавали границата на Сирия и не са нанасяли удари по позиции на сирийската армия, твърдят още от центъра. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира темата:

„Първо, руските и турските военни са в постоянен контакт. Второ, засега не е имало разговор на най-високо равнище, но няма никакво съмнение, че той може да бъде съгласуван много бързо, ако президентите сметнат за необходимо. Трето, министерството на отбраната на Руската федерация вече даде необходимите разяснение във връзка със ситуацията в Идлиб. Четвърто, продължаваме да сме обезпокоени от продължаващите действия на терористичните групировки в този сирийски регион“.

Песков изрази и несъгласието си с думите на турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че Анкара не признава Крим за част от Русия и продължава внимателно да следи положението на кримските татари. Говорителят на Кремъл нарече опасенията за съдбата на кримските татари безпочвени. Той припомни на турския лидер, че има лична покана от президента Владимир Путин да посети Крим


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ако тези планове на Съединените щати се осъществят, ще смятаме, че сме освободени от взетото по-рано решение за едностранен мораториум върху..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна, след като в края на церемонията представители на ЛГБТ общността пресъздадоха сцената на "Тайната..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33