Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бирмингам, Рединг, Дарби Каунти, Ливърпул и Нюкасъл са на осминафинал в ФА Къп

Съставите на Бирмингам, Рединг, Дарби Каунти, Ливърпул и Нюкасъл продължават в осминафиналната фаза в турнира за Купата по футбол в Англия

Най-младият състав в историята на Ливърпул се справи с предизвикателството и успя да победи с 1:0 третодивизионния Шрюсбъри Таун в преиграването от четвъртия кръг на надпреварата. Автогол на Ро-Шон Уилямс в 75-ата минута донесе успеха на момчетата, които трябваше да защитават честта на "червените". „

Мърсисайдци бяха по-активният отбор през цялото време и заслужено стигнаха до 1/8-финалната фаза на надпреварата, в която ще срещнат  Челси.

Домакините имаха и късмет, тъй като гол на Шон Уоли в 59-ата минута бе отменен след намесата на ВАР. Първият двубой завърши 2:2, въпреки че мърсисайдци водеха с 2:0 в началото на второто полувреме.

Още преди две седмици Юрген Клоп заяви, че никой от играчите от първия отбор няма да бъде в състава за преиграването заради предстоящата зимна ваканция. Тогава германецът обяви, че Ливърпул ще излезе с отбора до 23 години, воден от своя наставник Нийл Кричли. Средната възраст на състава, който започна, бе 19 години и 102 дни. Този тим бе с 80 дни по-млад от онзи, който през декември стартира при разгрома с 0:5 от Астън Вила.

19-годишният Къртис Джоунс изведе Ливърпул с лентата, превръщайки се в най-младия капитан в клубната история. Адам Люис, Джейк Кейн и Лиъм Милър дебютираха в мъжкия футбол, а Лейтън Кларксън започна  за първи път като титуляр. Общо четирима играчи, които стартираха в първия мач, бяха титуляри и днес.

Джейсън Кимингс, който се появи като резерва и отбеляза двата гола за Шрюсбъри в първия двубой, отново остана на пейката за началото.

Двубоят трябваше да започне в 21:45 часа, но началото се отложи с 1/4 час от съображения за сигурност, след като е имало инцидент на магистралата по пътя за Ливърпул.


Рединг също се класира за 1/8-финалите, след като победи с 4:1 след изпълнение на дузпи Кардиф като гост. В редовното време двата отбора направиха зрелищно 3:3 на "Кардиф Сити Стейдиъм".

Уелският тим поведе с 2:0 след попадения Джош Мърфи (19') и Роберт Глатцел (54'). През втората част обаче Рединг изравни чрез Омар Ричардс (69') и Анди Риномхота (79').

В продълженията Кардиф и Рединг си размениха по още един гол. Джош Мърфи (93') отново изведе домакините напред, а Яку Мейте изравни в 116-ата минута.

При дузпите играчите на Рединг бяха по-точни и тимът се класира за 1/8-финалите, където ще срещне Шефилд Юнайтед.


Бирмингам също се нуждаеше от дузпи, за да си осигури класиране в следващата фаза. "Сините" елиминираха в четвъртия кръг Ковънтри с 4:1 след изпълнението на 11-метрови наказателни удари. В редовното време двата отбора завършиха 2:2. Амаду Бакайоко изведе гостите напред в 50-ата минута, но капитанът Харли Дийн изравни в добавеното време.

В продълженията Бирмингам и Ковънтри си отбелязаха по още един гол. Максим Биаму отново изведе Ковънтри напред в 114-тата, но Джереми Бела изравни в последния момент. Харли Дийн реализира победната дузпа за Бирмингам, с която прати отбора си на 1/8-финал. Там съперник на тима от Чемпиъншип ще бъде Лестър.


Уейн Рууни ще се изправи срещу бившия си тим Манчестър Юнайтед на 1/8-финалите на турнира, след като неговият Дарби Каунти разби с 4:2. Руни отбеляза последния гол за "овните" в 77-ата минута, когато бе точен от дуза. Андре Уиздъм (28') и Дуейн Холмс (35') дадоха аванс от два гола на Дарби през първата част. Ник Адамс (47') върна едно попадение за тима от Лига Две веднага след подновяването на играта. Джак Мериът (51') много бързо възстанови преднината от два гола на домакините, а Сам Хоскинс оформи крайния резултат от дузпа в 87-ата минута.

Дарби приема Манчестър Юнайтед в седмицата, стартираща на 2 март. Рууни, който е реализатор №1 в историята на Манчестър Юнайтед и Англия, ще се изправи за първи път срещу "червените дяволи" от 1 януари 2018 година, когато излезе срещу Юнайтед на "Гудисън Парк" с екипа на Евертън. Тогава "карамелите" загубиха с 0:2.


Нюкасъл също се класира за 1/8-финалите на ФА Къп, след като победи с 3:2 след продължения Оксфорд на "Касам Стейдиъм" в преиграването от четвъртия кръг на надпреварата. Двата отбора завършиха 0:0 на "Сейнт Джеймсис Парк".

"Свраките" взеха добър аванс през първата част, когато Шон Лонгстаф (15') и Жоелинтон (30') вкараха две безответни попадения. Те обаче не се оказаха достатъчни, защото Оксфорд изравни с късни голове на Лиъм Кели (84') и Нейтън Холанд (90'+4). Алан Сент-Максимин донесе победата на Нюкасъл в 116-ата минута.

В следващия кръг "свраките" ще срещнат Уест Бромич.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин е световен вицешампион по картинг

Виктор Николов завърши на второ място в генералното класиране на Световното първенство по картинг Sodi W Finals в белгийския град Генк и се превърна в първия български представител с толкова добро класиране в историята на надпреварата, информира БТА.  След пет манша 15-годишният талант събра общо 186 точки за сребърния медал в клас Junior Kid, в който..

публикувано на 07.07.24 в 10:09

ЛеБрон Джеймс преподписа с ЛА Лейкърс

ЛеБрон Джеймс подписа нов договор с клуба, потвърди официалният сайт на НБА. Според информации в медиите 39-годишният американски баскетболист е парафирал двугодишен договор на стойност 104 милиона долара, като Джеймс има опция да се откаже от споразумението за сезон 2025/26. ЛеБрон играе за Лейкърс от 2018 г. Нападателят е играл още за Кливланд и..

публикувано на 07.07.24 в 09:52

Монтела: Турция трябва да играе така и на следващия шампионат

Турция напусна Евро 2024, заредила турнира с духа и енергията си и спечелила сърцата на любителите на футбола по целия свят, каза селекционерът на турския отбор Винченцо Монтела.  Турция загуби с 1:2 от Нидерландия на четвъртфиналите в Берлин. "От началото на шампионата нашият отборен дух и подкрепата на нашите фенове бяха несравними. Ние сме много..

публикувано на 07.07.24 в 09:48

Роналд Куман: Полуфиналът с Англия е по-близо до Нидерландия

Селекционерът на нидерландския национален отбор Роналд Куман заяви, че е горд с представянето на своя отбор при обрата за 2:1 срещу Турция на четвъртфиналите на Евро 2024. Често пестеливият на думи Куман каза, че неговите играчи затворили устите на критиците, които поставяха под въпрос техните усилия и отдаденост. "Тази вечер трябваше да страдаме, но..

публикувано на 07.07.24 в 09:44

Уругвай елиминира Бразилия с дузпи и с човек по-малко

Уругвай  сложи край на мечтата на Бразилия да триумфира с трофея на Копа Америка, след като спечелиха с дузпи четвъртфиналния сблъсък между двата тима на "Алийджънт Стейдиъм". В редовното време съперниците не си отбелязаха гол, а при дузпите урусите се наложиха с 4:2 точни изстрела. Възпитаниците на Марсело Биелса трябваше да минат през доста трудности..

публикувано на 07.07.24 в 06:26

Новак Джокович продължава след обрат

Доскорошният номер 1 в световния тенис Новак Джокович от Сърбия се наложи над австралиеца Алексей Попирин с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) за близо 3 часа и 10 минути игра. Първият сет започна с размяна на геймове, но в седмия Попирин направи пробив, като задължа аванса си до края и затвори частта с 6:4. Сърбинът започна надъхано втория сет, като взе..

публикувано на 07.07.24 в 05:48

Медведев посреща Григор Димитров, Ига Швьонтек отпадна

Поставеният под номер 5 в основната схема Даниил Медведев (Русия) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. В следващия кръг Медведев ще играе с най-добрия български тенисист Григор Димитров, който е десети в схемата. Двубоят ще бъде в неделя на корт номер 1. Двамата са изиграли 10 мача до момента като руснакът..

публикувано на 06.07.24 в 22:23