Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничения на движението заради снеговалеж и почистване

| обновено на 05.02.20 в 22:10
Снимка: Радостина Черноокова

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване движението на МПС над 12 т се ограничава по АМ „Хемус“ в двете посоки за област София, както и по пътя Велико Търново - Ботевград и пътя Русе - Велико Търново за областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе и София, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Троянският проход и Проходът на републиката са затворени за всички преводни средства, „Пампорово“ е забранен за МПС над 3,5 т, 

Затворени са пътят Шипково – Рибарица и пътят София - Варна в Ловешко 

Забранени за МПС над 12 т както и за теглене на ремаркета и полуремаркета са проходите „Петрохан“, „Печинско“, „Превала“ , „Рожен“, „Твърдишки“ и  „Шипка“.

Пет села в община Велико Търново са без електричество. 

Това са села Присово, Плаково, Велчево, Къпиново и Пчелище.  Работи се по отстраняване на авариите в условията на обилен снеговалеж. В Еленския балкан снежната покривка достигна 40 сантиметра. Няма бедстващи хора, посочиха от Областната управа.

Много товарни автомобили са закъсали в Прохода на Републиката и в района на Шереметя на главния път София – Варна, както и в района на Лясковец. 32 машини чистят по републиканската пътна мрежа в региона. Всички първокласни пътища през област Велико Търново са затворени за движение на тежкотоварни автомобили, посочиха от Областното пътно управление.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра са без ток от няколко часа заради интензивния снеговалеж. 
Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.
Обстановката в Ловешко се усложнява, две села са без ток. 

Ограничено е движението за всички МПС през Троянския проход и пътя Шипково – Рибарица заради продължаващия обилен снеговалеж, силен вятър и мъгла.

Затворен за автомобили над 12 тона е пътят София – Варна на територията на областта. Там са се образували задръствания заради камионите, преди да бъде въведено ограничението. Силният снеговалеж затруднява снегопочистването.

В Троянско има заледявания в участъка между селата Балабанско и Терзийско, но от общината увериха, че пътят ще бъде обработен.

Без ток заради авария са селата Орешак и Черни Осъм.

Сняг вали в и планинската част на област Сливен. 

В равнинната вали дъжд и сняг, но навсякъде пътищата са проходими. Всички пътни участъци  от републиканската пътна мрежа се обработват от дежурни машини. 

В района на Котел духа умерен вятър, придружен от снеговалеж. Котленският проход  е отворен за автомобили и няма наложени ограничения. Снегопочистваща техника има и на АМ „Тракия“. Община Сливен остава в готовност да реагира при възникване на нужда, каза Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи":

"Пътищата в планинската част са проходими, определено, при зимни условия и това трябва да бъде съобразено. Екипи на Областно пътно управление работят по републиканската пътна мрежа, както и наши екипи - по общинската пътна мрежа. Към момента нямаме получени сигнали в този район (планинския) за критични точки по пътната инфраструктура".

В областта затворен за зимата е пътят Сливен – вр.“Българка“. Той не се почиства. 

Над 20 см е снежната покривка на "Шипка" и в Прохода на републиката.

Заради катастрофа на ТИР след неправилно изпреварване в периода 14,00-14,30 ч. беше затворено движението в Прохода на републиката, обясни директорът на Областното пътно управление Илия Златев.

Областното пътно управление предупреждава шофьорите, че заради очакваните много ниски температури и обилен снеговалеж е вероятно да се образуват поледици.

По-рано от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че над 350 машини са обработвали републиканските пътища през нощта заради започналия снеговалеж 

Проверка на кореспондента на БНР в Смолян Радостина Чернокова по-рано през деня установи, че пътят от Пловдив за Смолян не е почистен. Автобусите се движеха трудно. На бензиностанцията преди изкачването към Пампорово полицейски патрули спираха колите и ги отбиваха, за да слагат вериги.

„Пътят от Чепеларе до Смолян е ужас. Въобще нито една машина не е минавала“.

„Притеснена съм, не е разчистен пътят, ние пътуваме към Широка лъка“, казаха пътуващи в региона пред микрофона на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
изкупуване на тютюн

Тютюнопроизводителите от Кирково са недоволни от новите изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02