Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жертви на лавини в Източна Турция

| обновено на 05.02.20 в 22:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо 38 души загинаха при две лавини вчера и днес във високопланински район в Източна Турция. Сред тях са 8 жандармеристи, 3 пожарникари и 9 цивилни спасители-доброволци. Ранените до момента са 53-ма.

По последни данни 33 души са загинали днес, след като на обяд лавина падна върху спасителни екипи в област Ван на надморска височина от около 3000 м.

Спасителите издирваха 2 души, след като друга лавина вчера привечер помете микробус, отнемайки живота на 5 души. Други 7 от пътниците обаче бяха спасени. 

Под днешната лавина са били затрупани няколко десетки спасители и жандармеристи. До момента около 30 от тях са били извадени изпод тоновете сняг.

Търсенето на оцелели е прекратено до сутринта.
Според специалистите евентуални травми и хипотермията правят оцеляването на евентуални оцелели до момента под снега в много малко вероятно. 

Няколкостотин души от управлението по извънредните ситуации, спасително-издирвателните екипи на жандармерията и медицинските служби, снабдени с тежка техника, участваха в спасителната операция днес.

Следобед здравният министър на Турция Фахреттин Коджа предупреди, че броят на жертвите може да нарасне и добави, че предвижда покачване и на броя на ранените. 

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу пристигна на мястото на трагедията. 

Общо 1417 души са загинали в резултат на падане на лавини в Турция през последните 130 години

Общо 1417 души са загинали в резултат на падане на лавини в Турция от 1890 г. насам, сочат данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Жертвите на лавини в Турция са на второ място по брой след жертвите на земетресения в страната.

През последните 130 години в югоизточнато ни съседка са паднали 1227 лавини, при които са загинали 1417 души, а 412 са били ранени.

Най-смъртоносният случай на паднала лавина е от 1 февруари 1992 г. в района на село Гьормеч в окръг Шърнак, Югоизточна Турция. При падането на лавината са загинали 91 войници и 60 жители на селото.

Още 22 войници са загинали при падане на лавина на 3 февруари 1992 г. в окръг Сиирт, Югоизточна Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над Конституцията. ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30