Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки населени места са без ток, в близо 1500 училища няма занятия

| обновено на 07.02.20 в 16:34
Усложнена е обстановката в Исперих. В някои части на града има прекъснато електрозахранване, няма вода.
Снимка: БТА

Десетки населени места в страната са без ток, голяма част от тях и без вода. Заради снежните навявания остава затворен проходът Шипка.

Ограничено е движението в Разградска област. Зимните условия и проблеми с електрозахранването доведоха до принудителна ваканция за учениците в Ловеч, Троян и Тетевен. Не учат и в община Габрово, както и в Севлиевските села. Общо в близо 1500 училища в страната днес няма занятия.

Възстановено е електрозахранването в Габровско, работи се по локални аварии. В Трявна и Севлиево екипите на енергодружеството продължават да работят за отстраняване на неизправностите по мрежата, причинени от обилния сняг, като на някои места се наложи тежка техника най-напред да пробие път до възлови трафопостове.

В Балкана има населени места, които вече две денонощия са без ток, но се очаква по-късно днес захранването да бъде възстановено.

След обилния снеговалеж все още има населени места в Габровска област, до които достъпът е ограничен.

Във всички населени места в област Шумен електрозахранването е възстановено, съобщи областната администрация.

От тази сутрин без ток са били селата Единаковци, Студеница, Висока поляна, Байково, Черна и Добри Войниково в община Хитрино, както и село Капитан Петко в община Венец. Частично без електрозахранване са били и селата Войвода и Мировци в община Нови пазар и село Златна нива - в община Каспичан.

Преспи от снегонавяванията откъснаха няколко махали от граничните села Илия и Ветрен, казаха от Общината в НевестиноТази сутрин е изпратена общинска техника и екипи да почистят пътищата и да стигнат до откъснатите къщи.

Въпреки снегонавяванията няма бедстващи села и райони, каза кметът на общината в Невестино инж. Димитър Стаменков.
Общината в Невестино е от малкото в региона, които въпреки сключения договор с фирма по зимното поддържане на пътищата до 23-те села, поддържа и свой кризисен щаб и екип за действия при възникнали при снеговалеж и ниските температури ситуации.

15 допълнителни екипa от София, Благоевград и Петрич подпомагат аварийните групи на електродружеството за възстановяване на авариите в община Ловеч. 27 села и части от града са без ток почти две денонощия, а в 11 няма и вода. Това стана ясно на свиканото от кмета Корнелия Маринова спешно заседание на кризисния щаб.

На помощ на аварийните групи се очаква да се присъединят още 10 екипа. За достигане на труднодостъпните места на прекъснати електропроводи и повалени стълбове помага и селскостопанска техника.

Светослав Кьордов от електроразпределителното дружество поясни, че остават участъци, които и с техника не могат да бъдат обходени. „Там са около 20 км, които трябва да ги извървим пеша. Хора от снощи обикалят трасето, в момента няма локализирана авария“, каза той и изрази надежда, че до края на днешния ден 100% да бъде подадено редовно захранване.

Кметът Корнелия Маринова посочи, че най-тежко е положението в селата Радовене, Александрово и Малиново. Там се доставя хляб, работят магазините, а кметовете не са докладвали за изключителна тревожност.

В областта от републиканската пътна мрежа продължават да са затворени за движение Троянският проход и участъците Шипково-Рибарица и Деветаки-Брестово.

Заради усложнената все още зимна обстановка, минусовите температури и проблемите с електрозахранването кметовете на общините Ловеч, Троян и Тетевен обявиха днешния 7 февруари за неучебен.

Няма да учат и децата в община Габрово. Заради усложнената зимна обстановка и трудното придвижване затворени остават също учебните и детски заведения в севлиевските села.

Общо в близо 1500 училища в страната днес няма занятия. От просветното министерство съобщават, че се очаква учебният процес да бъде възстановен на 10 февруари.

До минус 16 градуса паднаха температурите в три часа тази нощ в Смолян. Пътищата са заледени, но се обработват, увериха от Областното пътно управление. Заради снегонавявания е затворен пътят Обсерваторията - Лъки и Момчиловци - Момина вода. Остават в сила въведените ограничения за движение с вериги по високопланинските пътища в областта. Забранено е движението на автомобили над 12 т през проходите Превала и Доспат - Батак.

Все още има населени места в родопската част на Пазарджишка област, които са без ток. Причината са аварии по електропроводите след падналия сняг . Втори ден екипите работят на тежък  планински терен,  каза говорителят на ЕВН Крум Косев:

"В планинските части от областта ситуацията е усложнена. Важното, което дружеството е предприело още от вчерашния ден е: организация по места, аварийни екипи, техника на място, за да се справим с аварията. Основните причини за повредите са паднали дървета, натежали от тежкия мокър сняг електропроводи. Работим по възстановяването на мрежата".

В област Велико Търново без ток все още са 24 населени места в четири общини. До много от селищата достъпът е труден и тежка техника на общините помага на екипите на енергодружеството да стигнат до  електропроводите.

Най-тежко остава положението в община Елена, където без ток са 11 села, до които достъпът е затруднен и за снабдяване за продукти от първа необходимост, обясни кметът на Елена Дилян Млъзев:

"Екипите на "Енерго про" работят цяла нощ и продължават в момента да отстраняват аварии. Лошото е, че непрекъснато възникват нови и има населени места, до които в момента бригади отстраняват паднали дървета, но в рамките на деня мисля, че няма да имаме откъснати населени места без продоволствие".

Осем села във високопланинските части на община Златарица също са без ток и със затруднен достъп.

15 населени места в Русенска област остават без ток и вода. Това съобщи заместник-областният управител на Русе Валентин Колев. Засегнатите населени места са в общините Бяла, Две могили и Борово. Причината е скъсан далекопровод след обилния снеговалеж миналата нощ.

Във Врачанска област без ток и вода са десетки села в общините Мездра, Враца и Роман, както и отделни квартали в тези градове. Очаква се днес да бъдат отстранени част от авариите.

Проблемите с електрозахранването в общините Мездра, Враца и Роман започнаха още в сряда, когато заваля снегът. Без ток не работят и помпите, които осигуряват вода.

„В XXI век без ток е срамно, направо срамно. Без ток и без вода. От онази вече до сега нямаме и вода. Жената топи сняг на печката“, „Нито можеш да се измиеш, нито да се изкъпеш, нито да се изпереш, нищо. И това вече трети ден“, недоволстваше семейство Илиеви от мездренското село Царевец.

Причина за авариите по електропреносната мрежа е мокрият и тежък сняг, от който има скъсани проводници и паднали електрически стълбове.

До часове се очаква да бъде отворен проходът Шипка, където и в момента снегопочистваща техника работи активно. От вчера е отворен Проходът на Републиката. Няма данни за бедстващи хора.

Снегонавявания и силният вятър са причината все още прохода Шипка да не е отворен за автомобили. Остава сложна обстановката по пътя Дунавци-Шипка и около Шейново, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Към няколко села от областта все още не е възстановено подаването на ток, а до няколко часа ще бъдат почистени и пътищата  до планинските села в община Мъглиж:

„Проблемът обаче е, че заради силния вятър снегонавяванията се образуват до секунди“, посочи Гергана Микова.

В Добрич остава ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя към граничния пункт Кардам заради усложнената зимна обстановка в Румъния.

Във всички населени места от областта има ток и вода. Само в село Северци все още не е възстановено водоподаването.

В община Генерал Тошево непроходима е отсечката Спасово-Бежаново. Днес учебните занятия там са преустановени.

В община Крушари всички пътища са непроходими заради снегонавявания. Отворен е единствено пътят от Крушари за Добрич. Затворени са и отсечките Житница-Тянево, Житница-Кръгулево.

В община Добричка има трудно проходими отсечки.

Продължава акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син, които са в неизвестност от сряда

Увеличен е съставът на  спасителните групи, които и днес продължават издирването на бащата и сина, тръгнали в сряда да се спускат от връх Ботев. От 16 часа на 5 февруари няма връзка с  Атанас Пенчев и 17 годишния Адриан.

Екипите отново са се отправили към местността, където последно са били засечени мобилните телефони на двамата:

"От 6 ч. сутринта тръгна първият отряд нагоре - има при тях и доброволци, и спасители от Карлово, от Калофер, от Сопот. След това заминаха представители на Централен Балкан. Днешния ден поне няма вятър, може операцията да продължи. Местността "Параджика" - за последно там са засечени, че са били, а всичко там е под открито небе. Няма никъде къде да се приютят. Съветваме хората никога да не тръгват в такова време", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Десет души са блокирани в хижа в местността Върховръх в Родопите. Пътят от Перущица до местността вчера остана затворен заради снежната покривка, която достигна над метър и половина.

Аварийната група не успя да пробие път, защото се счупиха машини. Днес акцията продължава. Няма бедстващи хора, съобщи пред Радио Пловдив Мария Вълканова, кмет на Перущица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12