Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания за зарибяване на река Марица повдига въпроса:

Те тровят, ние плащаме

Снимка: БГНЕС

След голямата екокатастрофа в участъка на река Марица между Пазарджик и Пловдив пазарджишкото ловно-рибарско дружество „Сокол“ започна кампания за набиране на средства за възстановяване на рибния запас и екоравновесието в реката. Кутии са поставени в сградата на дружеството и в риболовните магазини.

Преди 10 дни реката беше отровена с опасни неразтворими вещества, които достигнаха над 16 пъти допустимите норми, а преди четири дни се изляха промишлени води с нефтопродукти. Беше унищожено огромно количество риба.

Дарителската акция предизвика широка обществена дискусия за това кой трябва да възстанови щетите от замърсяванията и защо държавата не задължава самите замърсители да поемат разходите.

В участъка от село Огняново до Стамболийски риба няма. Без човешка помощ природата може да възстанови равновесието си едва след 7-8 години. По неофициална информация между 5 и 6 тона риба е отровена. Но черната мряна, например, няма да може да бъде възстановена, тъй като не се отглежда в рибарници.

Потенциалните фирми - замърсители на река Марица в Пазарджик са 15.

Областният управител Стефан Мирев призова замърсителите също да дарят средства за каузата. Първата фирма - замърсител „Екоинвест“ вече се отзова на призива и дари пари за зарибяването на река Марица.

Дарителската кампания ще продължи до 15-и април.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По течението на щетите от наводненията

Изпълнителната власт обеща в спешен ред да осигури средствата за преодоляване на щетите от последната водна стихия. И сигурно ще го направи, както обикновено, не навсякъде.  Защото проблемите с наводненията и свлачищата не са отскоро. Както не са отскоро и проектните предложения на общините за справяне с бедствени ситуации.  Банско беше на прага..

публикувано на 19.01.21 в 14:50

Информационна кампания за българите в чужбина, свързана със закрилата на децата им

Министерството на правосъдието започва информационна кампания, насочена към българите в чужбина и свързана със закрилата на децата им. Тя е в отговор на случаи от последните години, при които социални служби отнемат децата на имигранти от България заради констатирани рискове за тях в семейството. Кампанията „Останете заедно“ e в сътрудничество с..

публикувано на 19.01.21 в 14:50
с. Мировяне - 12 януари 2021г.

3,7 млн. за общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и Столична за спешни ремонти

С 3,7 милиона лева незабавно ще се помогне на общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и Столична. Правителството заседава извънредно в присъствието на кметовете на населените места и отпусна средствата за покриване на щетите от наводненията. 965 хиляди лева получава Столичната община, за да почисти коритото на река Искър от язовир „Панчарево“ до..

публикувано на 19.01.21 в 14:35

НУИ „Панайот Пипков” в Плевен възстанови част от присъствената форма на обучение

В Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен възстановиха част от присъствената форма на обучение .  Над 500 са възпитаниците на учебното заведение, обучават се в две направления - музикално и танцово изкуство и изящни изкуства. Върнати са индивидуалните заведения, груповите все още са в неприсъствена форма.  Директорът Румен..

публикувано на 19.01.21 в 14:22

Над 400 000 души са изгубили работата си от началото на Covid кризата

Над 400 000 души са изгубили работата си от началото на Covid пандемията у нас в началото на миналата година. Това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.  То се извършва от февруари 2020 година насам. Само за седмицата от 11 до 17 януари в Бюрата по..

публикувано на 19.01.21 в 14:20

Най-ниската заплата на директор на общинско или държавно училище става 1535 лв.

Най-ниската заплата на директор на общинско или държавно училище става 1535 лева. Това се посочва в заповед на просветния министър Красимир Вълчев. В документа, публикуван на сайта на Регионалното управление на образованието в София, са посочени и допълнителните възнаграждения, които могат да получават директорите на образователни институции...

публикувано на 19.01.21 в 14:07

Трудната съдба на дете със специални образователни потребности

8-годишно момче от Велико Търново остана без дом след пожар в новогодишната нощ . Докато роднините се разберат кой да се грижи за детето, две седмици то не е ходило на училище. Майката и бащата са в лоши отношения, тя е безработна и болна, той е безработен и наркозависим. Грижите са поверени на възрастна леля. Институциите правят проверки.  С вой..

публикувано на 19.01.21 в 13:59