Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстранени са повечето аварии, десетки села все още са без ток

| обновено на 08.02.20 в 20:01
Снимка: БГНЕС

След усложнената метеорологична обстановка днес повечето аварии по електропреносната мрежа бяха отстранени, съобщиха от енергийното министерство.

Няма населени места без електрозахранване на територията на областите Ловеч и Плевен, съобщиха от ЧЕЗ.

Продължава усилената работа в област Враца. На територията на София- област няма клиенти без електрозахранване, добавиха от дружеството.

В област Велико Търново трети ден без електричество напълно или частично са 28 населени места, в общините Елена и Павликени.

Възстановено е електрозахранването във всички населени места в община Павликени, с което е отстранен и проблемът с водоснабдяването на 10 селища. Аварийните екипи продължават да работят по отстраняване на авариите в община Елена, където трето денонощие 11 махали във високопланинските и труднодостъпни части все още са без ток. От дружеството увериха, че до края на деня електроподаването ще бъде възстановено.

Кметът на община Павликени Емануил Манолов:

„Съответно няма и вода, защото няма електричество за помпите. Мисля, че днес и утре ще се оправи всичко. Екипите на енергото работят. Нямаме бедстващи хора, социалният патронаж обикаля и ги наглежда, кметовете ги наглеждат“.


Продължава отстраняването на авариите в община Елена, където трето денонощие 11 махали във високопланинските и труднодостъпни части все още са без ток. 

Пътищата в областта са почистени и проходими.

Възстановено е електрозахранването на всички населени места от област Плевен.



Обстановката в община Брацигово, която е в частично бедствено положение, се нормализира.  През целия ден тежка верижна техника разчистваше пътя до откъснатите курортни селища "Атолука" и "Розовски вриз", каза кметът на Брацигово Надежда Казакова: 

"Отворихме пътя за "Атолука". В Равногор работиха цял ден 4 техники. Почти са отворени всички пътища. Утре продължаваме с хора, за да се види някъде ако трябва на ръка да се рине. Остана в момента само една техника на Равногор, на Горско стопанство Пещера и верижната на "Асарел Медет", която отвори пътя до "Атолука", но утре ще помогне за някои участъци вътре в селото. "Розовски вриз" техниката е на 1 километър, виждат вилите, надявам се, че ще стигнат. Бедственото положение засега остава, може би в понеделник ще бъде отменено".

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ уверяват, че до 13 ч. се очаква да бъде възстановено електроснабдяването в селищата в общините Плевен, Белене, Пордим, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Правец и Своге.

До 9.30 ч. се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Елин Пелин.

Заради зимната обстановка достъпът на автомобили днес до Витоша ще бъде разрешен само с вериги. От пресцентъра на Столичната община съобщават, че фирмите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават пътя към Драгалевци, към хижа "Алеко", Бояна и Златните мостове. Препоръчва се на туристите да използват градския транспорт до планината.

Ето какво казаха туристи:

"Не сме се катерили нагоре, ние спряхме тук, на паркинга".

"Има смисъл да се ограничава. Става и без това горе е задръстване. Сложили са толкова много табели. Много добре са се погрижили и има достатъчно информация".

"Лифтът не работи, може би това възпрепятства хората да се качват и сега тук е параграф 22, но това е реалността".

 "Оставихме там долу колата и сега ще ходим пеша. Без вериги сме".

"Всеки уикенд автомобилите за хижа "Алеко" се отклоняват, защото натовареността е голяма и стават големи задръствания и затова след 10 часа затварят пътя и никой не може да се качва нагоре".

До 4.30 тази сутрин продължи почистването от снега на населените места по Южната дъга в София. Няма бедстващи в софийските села, които са разположени в подножието на Витоша.

Над 1 тон питейна вода беше раздадена в селата Горно Пещене и Тишевица, община Враца.

В община Враца няма ток в селата Веслец, Тишевица, Вировско и Горно Пещене.

За всяко домакинство са осигурени по 11 литра. В двете населени места заради липсата на електричество временно не работят и помпите, които захранват с вода.

Екипи на ЧЕЗ продължават работа по отстраняване на щетите по мрежата. Очаква се до края на деня електрозахранването да бъде възстановено.

В община Враца няма ток  в селата Веслец, Тишевица, Вировско и Горно Пещене.

В област Враца проблеми с електрозахранването и водоснабдяването има още в общините Мездра и Роман.

От понеделник се възстановяват учебните занятия във всички училища в областите Ямбол и Велико Търново, които бяха в грипна ваканция.



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите извън Република България ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27