Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2-8 февруари 2020 г.

Христо Цветков (вдясно)
Снимка: Личен архив

БЪЛГАРИТЕ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ
Ултрабегачът Христо Цветков записа престижна победа в Израел. 25-годишният българин, известен в бегаческото общество с псевдонима си "Ицо пак тича", победи в националния шампионат на Израел по ултрамаратон. Цветков пробяга 50-километровата дистанция за 3 часа и 24 минути. С това атлетът на "Бегач" и "Жулистан" постави и национален рекорд на България на 50 км. Христо се съревновава с още 250 състезатели по трасето, което минава край Мъртво море.

"От 23-ия километър до финала бягах сам. Беше жега, духаше топъл вятър, най-трудни бяха няколкото километра по черен път с чакъл", разказа Ицо. Тази година той победи в "Обиколката на Витоша", финиширал е и едно от най-тежките състезания в света - Спартатлонът.
===

Една победа и два подиума записа днес отборът на България по фрирайд в състезанието в Алпбах, Австрия.

Борислав Гарибов (ски младежи) зае първото място при много силна конкуренция. Този успех го поставя в много добра позиция за крайната класация за сезон 2020 и то още преди да е събрал минимума от три резултата. 

Тина Близнакова (ски девойки) за втори път стъпва на подиума с 3-о място. 

При големите в най-оспорваната и многобройна категория на ски мъже миналогодишният победител в състезанието Боян Бъчваров успя отново да се качи на стълбичката с 3-о място.

===
Най-добрият ни състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин зае 49-о място в дисциплината "скоростно изкачване" в третия старт от Световната купа, който се проведе в Берхтесгаден, Германия. Победител при мъжете стана швейцарецът Марти Вернер (19:21,06 мин.). 

Драй тулинг
Състезателите на НСА Радка Петкова и Минчо Петков за поредна година станаха шампиони на България по драй тулинг. Държавното първенство се проведе в края на миналата седмица на скалите край село Бов. Втори и трети при мъжете станаха, съответно, Тихомир Димитров и Емил Борисов и двамата от клуб "Кайлъшка долина", Плевен, а при жените - Геновева Михайлова и Десислава Христова от клуб "Планинец".
===
Лошо време и инцидент спря опита на четирима български алпинисти да изкачат връх Фиц Рой в Патагония. Петя Колчева, Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов са стигнали на 700 метра от върха, но са решили да се откажат. Ето какво разказа Петя пред БНР:

"Качихме се до височинния лагер и в 2:45 сутринта потеглихме към върха. Бяхме втора свръзка по пътя, което беше добре, защото виждахме фенерчетата на предните. И те, и ние малко объркахме пътя и се връщахме в тъмното. Може би загубихме около 1/2-1час. После продължихме катерене по стръмен твърд лед, скални участъци с лед и сняг. Съмна се. През нощта буца лед, падаща отгоре, ме удари по окото и бузата. Към 8:45 достигнахме със скално катерене до т.н. Рампа, превал около средата на скалната игла Фиц Рой и граничещ с иглата Поансенот. Там имаше три палатки и шестима аржентински алпинисти. Най-старшият каза, че правят спасителна операция и че най-добрите местни алпинисти са по нашия маршрут, за да свалят тялото на загинал, като не ни съветва да тръгваме след тях.
Тази година условията били много лоши, годината била много студена и снежна. Неговите алпинисти се бавели необичайно много и за два часа и половина били изкатерили само 2 въжета, а познавали маршрута наизуст. Попита ни дали имаме топъл бивачен инвентар и няколко пъти повтори, че районът не е подходящ за катерене, времето е изключително студено и че се очакват особено ниски температури. Той беше във връзка с централата на рейнджроите по радиостанция и провери прогнозата още веднъж, докато говорехме. През това време се събираха доста плътни облаци.
Доста време стояхме на Превала, бяхме изкачили 780 метра, оставаха ни още 700. Единият ни партньор беше на твърдото мнение, че трябва да слизаме надолу. Сред дълго и мрачно обсъждане, решихме да слизаме, за съжаление.
В момента вече сме в селото. Доста сме изморени и нещастни. Все пак решихме да оползотворим оставащите дни, като отидем на друга игла от групата на Фиц Рой (те са поредни върхове в една редица, общ хребет) и да изкатерим още един маршрут там, като изкачим този ‘връх’ (става дума за скална игла Guillamet, която групата опита да изкачи при пристигането си и стигна на 2 въжета от върха й - бел.ред.). Днес ще почиваме, а утре ще тръгнем натам".

Фиц Рой
"Времето започва да се оправя, но по стената имаше много сняг. Сега ще се опитаме да направим българско изкачване на тази скална игла" - каза пред БНР другият участник в експедицията "3 в 1" Младен Данков.

Междувременно, съпругът на Петя Колчева - Камен Колчев, заедно с Йосиф Маджаров се подготвят за атака на първенеца на Южна Америка, Аконкагуа. Само този връх липсва в колекцията на Камен "Седемте континентални първенци".

ЗИМНИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ
Прекратена е експедицията на К2, водена от Мингма Джи Шерпа. Той съобщи, че всички са на път към домовете си и скоро ще обявят подробнсти. По-рано тази семдица петима души от екипа бяха евакуирани с хеликоптери от Базовия лагер, а в социалните мрежи Джон Снори (Исландия) обвини организаторите в нереалистични очаквания и невъзможност да запазят добрия дух в групата. Снори твърди, че най-голямата височина, до която са достигнали, е била 6600 метра, макар че тракът му показваше с около 300 метра по-ниско.
"Да изкачиш К2 през зимата е трудна задача, която изисква всички от екипа да са напълно подготвени - психически и физически", нашиса Снори. 

Екипът на Мингма Джи
Денис Урубко е в Базовия лагер на Броуд Пик и съобщава, че времето за атака на върха е било много подходящо, но е нямало как да изостави партньора си Дон Боуи, който е с влошено здраве и има нужда от почивка. По-рано те успяха да фиксират парапети до 7500 м.
===
Алекс Чикон и екипът му, които правят опит на Еверест по нормалния маршрут, също се завърнаха в Базовия лагер. Тръгнали са към Лагер 3, но заради силни ветрове се е наложило да оставят екипировка на 6500 метра височина и да слязат обратно. По-рано през седмицата ветровете унищожиха част от стълбите и осигуровката по ледопада. 

Йост Кобуш
Германецът Йост Кобуш се завърна в Базовия лагер на Еверест, след излизане към превала Лхо Ла, което завършило с нощно спускане. 27-годишният алпинист, който иска да изкачи сам Еверест, без допълнителен кислород, и то по сложния Западен гребен, съобщи по-рано, че кракът му вече е по-добре след контузия, оставила го дни наред в палатката.


ЗАБРАНА ЗА СКАЛНОТО КАТЕРЕНЕ НА ТЮЛЕНОВО
Със заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров Скалният мост в землището на село Тюленово, община Шабла е обявен за природна забележителност. Предложението е внесено от община Шабла с цел опазване на феномена, наподобяващ скална арка между морето и сушата. Скалното образувание е без аналог по Българското Черноморско крайбрежие, пише в съобщение на екоминистерството. Част от забранените дейности в защитената територия са разпъване на палатки, поставяне на фургони и кемпери, скално катерене, нарушаване целостта и естествения облик на скалните образувания.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове". Можете да слушате нашата рубрика като подкаст тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ювентус спечели Купата на Италия

Ювентус спечели Купата на Италия за 15-ти път в историята си, след като победи на финала на „Олимпико“ Аталанта с 1:0. Душан Влахович вкара единствения гол в срещата още в 4-ата минута, а през втората част негово попадение беше отменено заради засада. Двата отбора удариха и по една греда. “Ювентус спечели и нищо друго няма значение“, заяви..

публикувано на 16.05.24 в 08:00

Душан Керкез: Два дни ще празнуваме и после ще мислим за бъдещето

Треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез отдаде дължимото на своите играчи за себераздаването и проявения характер при победата с 3:2 срещу Лудогорец във финала на турнира за Купата на България по футбол. "Фантастично чувство! Взехме купата и отиваме в Европа. Сега два дни ще празнуваме, ще пием, ще пеем и след това ще мислим за бъдещето...

публикувано на 16.05.24 в 06:33
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на..

публикувано на 15.05.24 в 16:09
Александър Зверев

Зверев и Циципас са четвъртфиналисти в Рим, Медведев отпадна

Третият поставен Александър Зверев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим. Представителят на Германия се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:2, 7:5 в четвъртия кръг след час и 27 минути игра. Двамата си размениха общо четири пробива в първия сет, приключил с..

публикувано на 15.05.24 в 06:32
Продадоха часовници Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Продадоха часовници на Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Часовници, принадлежащи на великия пилот от Формула 1 - Михаел Шумахер, бяха продадени за около 4 милиона швейцарски франка (4,41 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Женева (Швейцария). Осемте часовника, включително  такива на Rolex, F.P. Journe и Audemars Piguet бяха обявени за продажба от семейството на Шумахер, който не е..

публикувано на 15.05.24 в 06:03
Волейболистите загубиха от Естония с 2:3 в контрола.

Бленджини започна със загуба в националния по волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби първия мач под ръководството на новия треньор Джанлоренцо Бленджини - 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) срещу Естония в официална контрола, играна в столичната зала „Христо Ботев“ пред публика. Днес предстои втора проверка, но срещата е затворена за фенове, като нашите се готвят за Лигата..

публикувано на 15.05.24 в 06:00

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32