Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече пчелари от Търговищка област продават кошерите си заради ниските изкупни цени

Снимка: БНР

Заради ниските изкупни цени на меда все повече пчелари от Търговищка област продават кошерите си.

Средният добив за миналата година е около 10 килограма мед от пчелно семейство, което е няколко пъти по-малко от други години, уточни Елена Стоилова, която е председател на Общинския браншови пчеласки съюз "Нектар":

"Смея да кажа, че допреди две години цената на конвенционалния мед беше 5.50 до 6,7,8 лева на едро, а сега говорим за цени от 3 лева, 3.20 до 3.80 максимум, като на биологичния няма кой знае колко разлика. За сравнение, може би около лев над тази цена. Това е под себестойността на продукта ни и често работим на загуба тази година".

Днес пчеларите имат празник. Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който се смята за покровител на пчеларите, защото лекувал с мед. По традиция днес в храмовете се освещава мед.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жителите на хасковското село Черногорово почетоха празника на Свети Харалампий с тържествена литургия в 160-годишния храм, носещ името на светеца.

Почитаме Св. Харалампий – покровител на пчеларите

Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който във фолклорния календар е покровител на пчеларите, защото е лекувал с мед. В храмовете се освещава мед. Пчелари от Врачанско споделиха, че секторът е в риск..

публикувано на 10.02.20 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в..

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за..

публикувано на 13.07.24 в 11:39