Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Написана от ученици история на математиката възкресява античното познание

Лъчезар Томов: Математиката е забравен класически език

За да има развитие на науката в една държава, трябва хората да искат да се занимават с изследвания

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

Научен труд на група ученици на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ ще излезе и на хартиен носител, след като вече има популярна онлайн версия. В интернет учебникът вече е свален над 7 хиляди пъти.

„Видях колко четимо и разбираемо става, когато участват ученици. Стимулирах всички да участват и се включиха 30 от 80 деца. От тези 30 - 15 бяха оригинални, другите пак бяха хубави и получиха децата отлични оценки за това, което са разбрали, но просто не бяха оригинални работите. Тези 15 оригинални работи ги включих в книгата“, обясни в предаването "Хоризонт до обед" д-р Лъчезар Томов, преподавател по математика, научен редактор и съставител на книгата.

"За мен това не е учебник, а изследователски труд, тъй като с моите ученици сме правили неща за първи път в България“, допълни той и даде примери с труд на Нютон, който е труден за четене и разбиране или пък статия за безполезните числа. Има и две есета от конкурса „Ролята на математиката в античната философия и култура“.

„Тоест тази книга се опитва да вплете в една мрежа история, философия, математика, физика, астрономия, седемте класически изкуства. Истинското класическо образование на древността да го възстанови в една книга“, каза преподавателят.

„Има пазар за това. В България не е правено никога такова нещо. Няма книга, правена с ученици. История на математиката мисля, че е издавал математик от Варна, но това са апокрифни издания.“

Опитваме се да създадем математическа култура, допълва преподавателят, според когото, за да има развитие на науката в една държава, трябва хората да желаят да се занимават с изследвания. 

"Математиката за мен е един от класическите езици, който просто е забравен. Всъщност е по-лесен от латинския и гръцкия, тъй като няма никакви изключения. Тя е нещо като гръбнак на всички науки. Много философи, творци като Да Винчи казват, че има наука дотам, докъдето има математика, тоест начин, по който да изразиш закономерности“, коментира Лъчезар Томов.

При избора си да отиде да преподава в Класическата гимназия, Томов си давал сметка, че много от учениците там са решили да избягат от математиката. „И реших да не могат да избягат, да срещнат своя най-лош кошмар. Исках да отида при деца, които са по-свободолюбиви, по-творчески настроени, но и по-уплашени от този предмет и да експериментирам (аз съм изследовател, аз съм учен) - исках да видя какво мога да направя с тях. Там, където е трудно, но същевременно има голям потенциал да се случи нещо“, разказа Томов.

„Това са деца с много таланти – музика, пеене, рисуване, пеене, литература, четат много книги. За мен, да кажем, проблем с дисциплината е било, когато някой е отворил книга в моя час и чете по друго, която книга и аз бих искал да прочета“, изтъкна преподавателят.

Лъчезар Томов си има собствена дефиниция за знание. „Разликата между знание и информация е, че знанието е система, която произвежда нова информация. Един човек знае математика, когато може да си извежда сам закономерностите. Умение да се създава нещо ново – това означава да знаеш. Защото математиката не е свързана със запомняне.“

Математиката по гръцкия модел е къща – нямаш ли основите, след това тръгва все по-зле, припомня Томов. „И се получава раздалечаване на нивата между учениците, в зависимост от това как са тръгнали още в първи клас.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Викторов

Борба и поезия в живота на Никола Викторов

Петкратният вицешампион по борба свободен стил за младежи Никола Викторов издаде първата си стихосбирка, озаглавена „Сълзи на щастието“. 19-годишният младеж от Велико Търново съчетава ежедневно тренировки и лекции, с които се подготвя за бъдещ пиар. Никола Викторов е част от националния отбор по борба. Мечтае за олимпиада. Не се..

публикувано на 26.10.20 в 13:09
Джамал Бошнаков

Джамал Бошнаков поправя обувки на народни цени вече 65 години

Повече от 65 години единственият обущар в Девин и още две съседни общини поправя обувки на хората на народни цени. 83-годишният Джамал Бошнаков е наш гост в рубриката "Горещи сърца". С носталгия Джамал разказва, че днес няма интерес към професията му, но пък се гордее, че е единствен в района на Девин, Борино, Доспат, та чак до Смолян. "..

публикувано на 25.10.20 в 06:21

Стоян Алексиев: Човеколюбието започва да има образ

„ Аз не правя нещата, аз ги живея и ги излъчвам . Гледам нашите български филми като един живот. И си казвам, че животът на всеки от нас е един филм. А когато гледам филм, си казвам – защо е толкова кратък животът и пълен с грешки, с мечти, с илюзии“. Това сподели пред БНР актьорът Стоян Алексиев. Той определи себе си като човек, „ роден..

публикувано на 23.10.20 в 17:26

Здравко Петров: Изборът на музика е цяла наука

„Обичам точните науки. Музиката е едно от най-точните изкуства “. Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ музикалният редактор Здравко Петров. Преди да започне да избира музиката за предаванията на програма „Хоризонт“, Здравко е бил част от програма „Христо Ботев“ на БНР. Той е и..

публикувано на 23.10.20 в 16:11
Проф. Леандър Литов

Проф. Леандър Литов: Един от новите продукти на ЦЕРН е апарат за обдишване на пациенти

Животът тръгва от някъде и Вселената все започва от някъде - наречете го Бог, търсете отговора в звездите, в опитите на физиците да обяснят началото на всичко. Леон Ледерман, Нобелов лауреат по физика, когато започва да пише научнопопулярна книга, използва названието божия частица за най-малкия открит досега елемент, от който възниква материята...

публикувано на 22.10.20 в 15:50

Зураб Церетели, за когото няма вчера, има само утре

От днес до 15 ноември столичната галерия „Графикарт“ ще покаже рисунки, графики и монотипии на Зураб Церетели . От възхита до възмущение - 86-годишният грузински скулптор и художник предизвиква полярни оценки от десетилетия. В София ще бъдат показани за първи път негови графични листи, монотипии и рисунки. Освен като творец, Зураб Церетели..

публикувано на 19.10.20 в 12:42
Иван Алексиев - Байо

Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и водещо

Родният край и природата са вдъхновението на 74-годишния Иван Алексиев от Враца. Моето ежедневие, казва той, не може без Българското национално радио. Роден е в отдавна обезлюдена високопланинска махала, на която от години посвещава почивните си дни. Там, горе, по склоновете на Стара планина е възстановил бащината си къща. Нарекъл я е "Сиромашка..

публикувано на 18.10.20 в 06:25