Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 105 млн. лв. е бюджетът на община Перник

На заседание на местния Общински съвет в Перник бе приет бюджета на общината за тази година. Макрорамката е в размер на 105 585 045 лева, като в тези пари влизат и отпуснатите от правителството над 33 млн. лв за водната криза. В приходната част на бюджета има завишаване на данъчните приходи с около 191 100 лева, на неданъчните - със 663 182 лева. У

Бюджетът на община Перник беше гласуван от 26 съветници, а 10 се въздържаха.

Преди това обаче мнозинството в лицето на ГЕРБ, ВМРО и почти всички останали партии с представителство в Общинския съвет (без БСП и АБВ) промениха поименния списък на капиталовите разходи. Бяха направени промени и във финансирането на кметствата.

Отхвърлени бяха предложената от кмета структура на общинската администрация и програмата за управление и разпореждане с общинска собственост, които са пряко свързани с гласувания бюджет. Това провокира кметът Станислав Владимиров, който отправи остри критики към мнозинството в залата. Кметът подчерта, че се надява както той е подал ръка на ОбС, така и съветниците да търсят варианти да работят с него, защото след тази сесия има вариант комуникацията да бъде прекъсната. "И вината няма да е в мен", каза кметът на Перник.

След сесията Денислав Захариев – председател на групата съветници на ГЕРБ в ОбС заяви, че в бюджета няма нищо ново и иновативно. "Няма ги обещанията, с които кметът беше избран", отбеляза той.

Според заместник-кмета Стефан Кръстев поведението на мнозинството в дясно е било нелогично. "Позволиха си да внасят алтернативен бюджет", каза той. Кръстев подчерта, че със сигурност ще се наложи внимателен юридически прочит на случилото се на днешната сесия на Общинския съвет.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.