Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на починалите от коронавируса в Китай надхвърли 1100 души

| обновено на 12.02.20 в 07:57
Снимка: БГНЕС

Броят на починалите от новия коронавирус в Китай вече е поне 1113 души, след като властите в провинция Хубей - епицентър на епидемията, съобщиха за нови смъртни случая вчера, съобщиха информационните агенции.

Китайската Национална здравна комисия съобщи днес, че 97 души са починали в континенталната част от страната от вирусната инфекция вчера. За сравнение смъртните случаи през предходното денонощие са били повече - 108.

През последните 24 часа в континентален Китай са били регистрирани 2015 нови случаи на заразата - спад за втори пореден ден, отбелязва БТА.

Общият брой на инфектираните в страната е достигнал 44 653. 4740 от тях са оздравели.

1113 от заразените са починали, което означава смъртност от 2,49 процента.

По-рано днес властите в централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан епидемията тръгна в края на декември, съобщиха за 1638 нови случаи на заразата - най-малкия брой от 31 януари. Тогава бе съобщено за 1347 нови случая, посочва Ройтерс.

Общият брой на заразените в Хубей е 33 366. 1068 човека са починали в централната китайска провинция.

Съобщеният най-нисък брой нови случаи на заразата в Хубей от януари насам изглежда придава правдоподобност на прогнозата на най-видния китайски експерт по новия вирус, д-р Чжун Наншан, че епидемията може да бъде овладяна до април. Чуждестранни експерти обаче казаха, че остават обезпокоени от разпространението на новия вирус, като уточниха, че ще наблюдават много внимателно данните през следващите седмици, преди да дадат оценка, отбелязва Ройтерс.

Докато китайски медици уверяват, че ситуацията е под контрол, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че новият вирус представлява глобална заплаха, потенциално по-голяма от тероризма.

Светът трябва „да се събуди и да смята този вирус за обществен враг номер едно“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че ваксината срещу новия вирус ще е готова чак след 18 месеца.

Тедрос Аданом Гебрейесус



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44