Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърни Сандърс води с минимална разлика на първичния вот в Ню Хемпшър

| обновено на 12.02.20 в 13:04
Бърни Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При 87 процента преброени гласове независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс води с минимална разлика в първите първични партийни избори на Демократическата партия за кандидатура за президент на САЩ в щата Ню Хемпшър. При първоначалните данни Сандърс получава 26 процента от вота. Прогнозите на анализаторите се сбъднаха и с малка разлика зад Сандърс, с 24 процента  е бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж.

На трето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. В североизточния щат според предварителните резултати сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън заеха съответно четвърто и пето място без изгледи да спечелят делегат за партийния конгрес.

По-рано кандидатите обърнаха внимание и на неучастващия в бюлетината Майкъл Блумбърг, който влезе в късно надпреварата, но с мощна рекламна кампания. Ейми Клобучар и Джо Байдън коментираха, че няма как да го победят на рекламния фронт, но са убедени, че ще се справят с бившия кмет на Ню Йорк по време на дебатите.

Междувременно предварителни резултати от екзит половете, цитирани от "Вашингтон пост", показаха, че мнозинството от демократите предпочитат по-скоро кандидат, който може да победи Тръмп вместо някой, с когото те да са съгласни по вълнуващи ги теми. Подобни бяха нагласите и в Айова.

Също стана ясно, че голяма част от гласоподавателите за взели решение кой кандидат да подкрепят в последния момент - нещо, потенциално помогнало за третото място Клобучар след доброто и представяне на дебат в петък.

Първичните избори бяха рестарт за демократите след провала със забавянето на преброяването от партийните събрания в Айова, довело до излъчването на ясен победител. След хаотичния край там както Сандърс, така Бутиджидж се обявиха за победители, макар че според крайните данни изглежда Бутиджидж е спечелил по-голям брой делегати.

Гласуването в Ню Хемпшър е част от дълъг процес по избор на партийна кандидатура, който приключва през юни като официално името номинацията на демократите ще стане ясно на конгреса им през юли.

Малко след приключване на гласуването в Ню Хемпшър двама от кандидатите на демократите - предприемачът Андрю Янг и сенаторът от Колорадо Майкъл Бенет се оттеглиха от надпреварата.

Димитър Гърдев

Според международния анализатор Димитър Гърдев резултатите от проведените избори “говорят за доста сериозните проблеми в демократическата партия“:

“Това са личностни и кадрови проблеми, защото да припомним, че те започнаха кампанията като много разчитаха на Джо Байдън, който губи вече. Джо Байдън даже не дочака финалния резултат, а замина за Южна Каролина, където обяви, че там ще даде решителната битка, защото, както той самият се изрази - този, който иска да бъде кандидат на Демократическата партия, той трябва да спечели афроамериканците и латиноамериканците“, коментира Гърдев в интервю за предаването “12+3“ по програма “Хоризонт“.

Интервюто с Димитър Гърдев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пийт Бутиджидж

Пийт Бутиджидж печели първичните избори на демократите в Айова

Пийт Бутиджидж печели с малка преднина гласуването на партийните събрания на демократите в щата Айова за президентската кандидатура на партията, което се състоя в понеделник, показват резултатите след преброяването на гласовете във всички избирателни..

публикувано на 07.02.20 в 08:03

Тръмп победи в Айова, резултатите на демократите се бавят

Президентът Доналд Тръмп победи в партийните събрания на Републиканската партия за президентските избори тази година в щата Айова, без да срещне съществена опозиция. Все още няма обявен победител от партийните събрания на демократите в..

обновено на 04.02.20 в 14:35

В Айова започва процесът по определяне на кандидат-президентa на US демократите

В американския щат Айова избиратели ще гласуват за предпочитания си партиен кандидат за президентските избори през ноември. Това е първият ключов тест в битката за Белия дом. Основното внимание ще е насочено към надпреварата в редиците на демократите...

публикувано на 03.02.20 в 09:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39