Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През пролетта край Шумен ще заработи радар за наблюдение на метеорологичната обстановка

Снимка: архив

Той ще е седмият у нас и ще се намира в местността Илчов баир. Това обяви в Шумен заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Това е седмият подобен радар в страната. С неговото пускане ще осигурим защита от градушки на национално ниво със самолетен способ, допълни заместник-министърът:

"Целта на този радар е да засича промените в метеорологичните условия, да следи движението на облаците. Това означава, че ние ще имаме информация за състоянието на приближаващите процеси и посредством самолетния способ ще можем да реагираме предварително, т.е. - да обработваме облаците със самолети, за да не се стига до градушки."

До момента у нас се използва само ракетен способ за борба с градушките. Той осигурява защита само на около една трета от площите в страната, уточни заместник-министърът на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани, на мястото са пристигнали екипи на спешните служби и полиция.  На мясото на пожара се е извършвало реновиране, пише още агенцията.  Тази..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател. Няма да се откажа!..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след горещата вълна се очакват и гръмотевични бури, съобщава агенция Хина. По-рано румънската метео служба..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Българин се е удавил край Кавала

Български турист на 66 г. се е удавил край гръцкия крайбрежен град Кавала. Медиците не са успели да го спасят. Той се е удавил в морето на плажа Керамоти - мястото е предпочитано за лятна почивка на много български туристи.  Оказана му е помощ на място от пристигнал лекарски екип, след което е транспортиран до болницата в Кавала...

публикувано на 11.07.24 в 13:40
Явор Божанков

От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат

ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от охранител, който се оказа полицейски служител, след изслушването по темата в пленарна зала. Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър "Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ..

публикувано на 11.07.24 в 13:33
Петър Волгин

Костадинов: Волгин ще е говорител на групата на "Европа на суверенните нации" в ЕП

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов определи като исторически пробив създаването на новата група в Европейския парламент - "Европа на суверенните нации": 25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa "В тази група..

публикувано на 11.07.24 в 13:27
Мирослав Боршош

"Класически" протест пред Столичната община срещу "чалгата пред НДК"

Протест с класическа музика пред сградата на Столичната община се обяви срещу "чалгата пред Националния дворец на културата", представена като културно мероприятие и за изграждането на войнишкия паметник пред НДК. Един протестиращите бе председателят на комисията по култура в СОС Мирослав Боршош: С произведенията на Бах, Панчо..

публикувано на 11.07.24 в 13:22